Fundraiser

Steun uit onverwachte hoek voor door oorlog en ziekte geteisterd Jemen

02 juni 2020 21:50 Aangepast: 03 juni 2020 08:52
De nood is hoog in Jemen: 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp. Beeld © Getty Images

Armoede, honger, ziektes en dan nog het coronavirus: inwoners van Jemen krijgen klap op klap. Vandaag werden met een grote inzamelingsactie honderden miljoenen opgehaald voor ontwikkelingshulp. Een actie die opvallend genoeg georganiseerd werd door buurland Saoedi-Arabië, dat er in een bloedige strijd verwikkeld is.

De inzamelingsactie lijkt het laatste redmiddel voor de inwoners van het zwaar getroffen land. Het geld voor noodhulp raakt steeds verder op. Zo moest het Wereldvoedselprogramma uit geldnood de voedseldonaties halveren, miljoenen ondervoede mensen als gevolg.

Naast het gebrek aan eten is er ook een schrijnend tekort aan medische zorg. "Op dit moment is nog maar de helft van de gezondheidszorg operationeel in Jemen", laat een woordvoerder van het Rode Kruis weten. "En daar komt het coronavirus nu nog eens overheen."

Ramp op ramp in Jemen: 'Dit is bizar'

Jemen is in een constant gevecht met de dood: oorlog, honger, tal van ziekte-uitbraken, waaronder nu ook corona. Niets lijkt het land te ontzien.

De situatie in Jemen ging de afgelopen jaren hard achteruit door een slepend conflict. Houthi-rebellen zijn er verwikkeld in een gewapende strijd met de regering van Jemen. Die bestaat vooral uit soennitische moslims, en daar moeten de sjiitische rebellen niets van hebben. 

Wapens en bombardementen

De regering van Jemen wordt sinds 2015 gesteund door Saoedi-Arabië. Met het leveren van wapens en bombardementen ging dat land de rebellen hard te lijf. Bij die bombardementen kwamen volgens de Verenigde Naties ook vele burgers om.

De kritiek op de gewapende betrokkenheid van Saoedi-Arabië nam met de jaren toe. Dat juist dit land nu de inzamelingsactie organiseert, doet critici de wenkbrauwen fronsen.

In een videobijeenkomst beloofden tientallen landen miljoenen te zullen doneren. De grootste gulle gever is de organisator zelf: Saoedi-Arabië zegde een steun van 500 miljoen dollar toe aan hulpprogramma's.

Ook Nederland doet mee aan de actie. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag beloofde tijdens de bijeenkomst voor dit jaar een bedrag van 15,4 miljoen dollar aan steun.

Een deel daarvan is volgens Kaag al gedoneerd. Maar net als veel andere landen verbindt ook Nederland voorwaarden aan het doneren van de rest. Die volgt, zei Kaag, zodra 'de humanitaire hulp ongelimiteerde toegang krijgt'. De minister zei: "We willen dat ons geld gebruikt wordt om het lijden van de Jemenitische bevolking te verlichten, niet om ergens op een bankrekening te laten staan."

Gehoopt

Die kritische houding tegenover het politiek onstabiele Jemen lijken meer landen te hebben. Uiteindelijk werd in totaal een bedrag van 1,35 miljard dollar ingezameld: ruim een miljard minder dan waar de VN en Saoedi-Arabië op hadden gehoopt.

Het geld is een welkome oplossing voor de acute problemen die het land teisteren. Maar zonder blijvende wapenstilstand lijkt een betere toekomst voor Jemen steeds verder uit zicht te raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tom Hanks doneert wederom plasma tegen coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore