'Law and order'

Trump wil protesten de kop indrukken en dreigt met inzet leger

02 juni 2020 01:43 Aangepast: 02 juni 2020 12:06
De Amerikaanse president Trump, te voet bij het Witte Huis. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump gaat met harde hand optreden tegen de massale demonstraties, die overal in Amerika zijn uitgebroken na dood van de zwarte George Floyd. Trump dreigt het leger in te zetten. Na afloop van zijn persconferentie ging de president zelf de straat op. "Hij wil vooral kracht uitstralen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

In zijn eerste toespraak sinds afgelopen vrijdag roept hij de gouverneurs van de verschillende staten op om met harde hand op te treden tegen de demonstranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes

'Probleem snel oplossen'

"Als de steden dat niet doen, zal ik het leger inzetten", vertelt Trump. "Dan zal ik het probleem snel voor ze oplossen". Ook geldt er een avondklok in Washington. Die gaat om 19.00 uur in en zal volgens de president 'streng gehandhaafd' worden:

Terwijl Trump zijn toespraak gaf in de rozentuin van het Witte Huis, werden er even verderop in Washington al traangas en rubberen kogels ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven.

Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Trump vertelde tijdens zijn persconferentie dat hij een president van 'law en order' is en de orde in het land weer wil herstellen.

Sterkte uitstralen

Volgens correspondent Erik Mouthaan grijpt Trump daarmee terug naar het presidentschap van Richard Nixon (1969-1974). "Hij is natuurlijk het staatshoofd van Amerika, maar heeft duidelijk de kant gekozen van mensen die zeggen dat er orde hersteld moet worden. Hij wil kracht uitstralen."

Volgens Mouthaan komt dat ook omdat Trump tot nu toe een ontzettend zwaar verkiezingsjaar heeft gehad. "Het leek allemaal goed te gaan met de economie, totdat de lockdown kwam. Alle Amerikanen zijn het er over eens dat hij de pandemie verkeerd heeft aangepakt, nu heeft hij opnieuw een kans. Daarom springt hij hier bovenop."

Demonstranten bij het Witte Huis en de Amerikaanse president Donald Trump. Demonstranten bij het Witte Huis en de Amerikaanse president Donald Trump.

Dat deed hij mede door, meteen na de persconferentie, de straat op te gaan. Vorige week schuilde hij na afloop van de persconferentie 'meteen in zijn bunker', nu pakte hij het anders aan.

Trump beantwoordde dit keer geen vragen van journalisten, maar ging te voet naar de vernielde St. Johns kerk tegenover het Witte Huis. Daar was eerder door demonstranten brand gesticht.

Voorafgaand aan zijn wandeling naar de kerk, werd de straat door politieagenten 'schoongeveegd'. Dat merkte ook een Australische cameraploeg, die daar op dat moment aan het filmen was. Een cameraman werd door agenten neergeslagen, zoals op deze beelden te zien is:

Toen Trump eenmaal bij de kerk stond, hield hij een bijbel omhoog. Volgens Mouthaan is dat een enorm sterk visueel moment. "Dit is duidelijk bedoeld voor de evangelische christelijke kiezers", legt Mouthaan uit.

"Zij gingen vier jaar geleden onverwacht achter Trump staan en hij heeft hen nodig voor een herverkiezing. Ik heb niet eerder gezien dat een president met een bijbel staat te zwaaien, maar als campagnemiddel is dat heel sterk en visueel."

Felle kritiek op fotomoment

De bisschop in Washington van de Episcopaalse Kerk heeft er geen goed woord voor over dat president Trump een van haar kerken heeft gebruikt om een politiek statement te maken. "Ik ben woedend", zegt ze tegen The Washington Post.

Budde was van tevoren niet ingelicht over de actie van Trump en de bisschop aanschouwde het tafereel op het nieuws. "Alles wat hij heeft gezegd en gedaan is geweld aanwakkeren", zegt Budde over Trump. "We hebben moreel leiderschap nodig en hij heeft er alles aan gedaan om ons uiteen te drijven. En heeft zojuist een van de heiligste symbolen van de joods-christelijke traditie gebruikt." Daar is ze naar eigen zeggen 'sprakeloos' over.

Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft fel uitgehaald naar Trump. "Hij gebruikt het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk. Hij liet traangas en rubberen kogels afvuren op vreedzame demonstranten. Voor een foto", zei Biden op Twitter. "Voor onze kinderen, voor de ziel van ons land, moeten we hem verslaan. Maar ik meen het als ik zeg dat we dit alleen samen kunnen doen."

De persconferentie begon enkele uren nadat de resultaten van de tweede autopsie van de overleden George Floyd bekend waren gemaakt. Daaruit blijkt dat hij door verstikking om het leven is gekomen. Van zijn dood wordt door de autoriteiten nu een moordzaak gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede autopsie George Floyd: overleden door verstikking

Floyd overleed vorige week maandag nadat een agent meer dan zes minuten zijn knie op de nek van Floyd had gehouden. Ook andere agenten hielden de man gedurende deze tijd vast.

Omstanders filmden het incident en vroegen de agenten Floyd los te laten. Hij zei zelf dat hij geen adem kreeg. Zijn dood leidde tot grote protesten tegen politiegeweld en racisme door heel Amerika.

Sheriff sluit zich aan bij demonstranten tegen politiegeweld

Steden in de VS zijn al dagen het toneel van zware rellen, sinds de zwarte George Floyd omkwam bij zijn arrestatie. Maar niet elke confrontatie tussen demonstranten en de politie mondt uit in geweld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore