In opdracht van familie

Tweede autopsie George Floyd: overleden door verstikking

01 juni 2020 21:56
Terrence Floyd (l) met de foto van zijn overleden broer op zijn mondkapje. Beeld © AFP

Uit een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van George Floyd is volgens Amerikaanse media gebleken dat hij door verstikking om het leven is gekomen. De autopsie is uitgevoerd in opdracht van de familie van Floyd.

Onder andere de lokale krant Star Tribune meldde dat.

In het autopsierapport staat volgens de krant dat Floyd de adem werd ontnomen doordat een agent op zijn rug drukte. Ook ging er niet genoeg bloed naar de hersenen van Floyd door het drukken van een andere agent. De 46-jarige Floyd overleed volgens het rapport al op de plaats waar hij werd aangehouden en niet in het ziekenhuis, wat eerder werd verondersteld.

Combinatie 

Ook zeiden de gerechtelijke medici eerder dat ze er niet van uitgingen dat Floyd is gestikt, maar dat hij is overleden aan een combinatie van factoren. Ze noemden andere gezondheidsproblemen in combinatie met druggebruik en de worsteling met de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie overleden zwarte Amerikaan Floyd wil eigen autopsie

Floyd overleed vorige week maandag nadat een agent meer dan zes minuten zijn knie op de nek van Floyd had gehouden. Ook andere agenten hielden de man gedurende deze tijd vast. Omstanders filmden het incident en vroegen de agenten Floyd los te laten. Hij zei zelf dat hij geen adem kreeg. Zijn dood leidde tot grote protesten tegen politiegeweld en racisme door de hele VS.

De beelden van de arrestatie kunnen als schokkend worden ervaren

Fatale arrestatie van zwarte man in Minneapolis schokt Amerika

Geen vertrouwen

De familie heeft om deze tweede autopsie gevraagd, omdat ze de uitkomst van onderzoek door pathologen van justitie niet vertrouwt, zeiden advocaten van de familie eerder. Die wezen in een verklaring op zaken uit het verleden met zwarte Amerikanen, die bij inzet van de politie om het leven kwamen. 

De familie had forensisch patholoog Michael Baden ingeschakeld. Baden deed eerder een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Eric Garner. Deze zwarte Amerikaanse man overleed in 2014 kort nadat hij bij arrestatie hard tegen de grond was gewerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore