Fatale arrestatie George Floyd

Truck rijdt in op demonstranten Minneapolis, chauffeur opgepakt

01 juni 2020 07:15 Aangepast: 01 juni 2020 10:29
Beeld © Getty Images

Bij een protest op een snelweg in de Amerikaanse stad Minneapolis is een vrachtwagen op hoge snelheid ingereden op demonstranten. Volgens de autoriteiten gaat het waarschijnlijk om een opzettelijke actie. Er lijken geen gewonden te zijn gevallen onder de betogers.

Op beelden is te zien dat de mensen zich snel uit de voeten maken als een toeterende tankwagen in eerste instantie hard op de menigte komt afrijden. Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de woedende betogers. De chauffeur is daarna gearresteerd en naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou lichtgewond zijn geraakt. Het lijkt erop dat niemand van de demonstranten gewond is geraakt.

Snelweg afgesloten

Er wordt nog onderzocht hoe de truck op de snelweg kon komen. Die was namelijk op dat tijdstip afgesloten, evenals andere snelwegen in en rondom Minneapolis vanwege de grootschalige protesten tegen het politiegeweld in Amerika. 

In tientallen Amerikaanse steden is voor de zesde dag op rij gedemonstreerd. Actievoerders gingen onder meer in Chicago, Philadelphia en Washington de straat op. De demonstraties volgen op de dood van een zwarte arrestant, George Floyd. 

Floyd overleed nadat bij zijn arrestatie de politieman Derek Chauvin 8 minuten en 46 seconden zijn knie op zijn nek gedrukt hield. De laatste drie minuten gaf Floyd geen teken van leven meer. In het ziekenhuis werd later zijn dood vastgesteld. De betrokken agent wordt morgen in de rechtbank verwacht, meldt CNN. Hij is formeel beschuldigd van moord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes

Agent Edwin over racisme in VS: 'Het zit in de cultuur'

In Amerika heerst chaos na de dood van de ongewapende zwarte arrestant George Floyd. Demonstranten zijn boos op de politie. Zwarte agenten begrijpen dat wel: zij zien van dichtbij hoe racistisch de politie in de VS kan zijn. ''Ik wil weleens een goede age
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'I can't breathe': hier komen de leuzen met een dodelijke voorgeschiedenis vandaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore