Vierde nacht van rellen

Familie overleden zwarte Amerikaan Floyd wil eigen autopsie

30 mei 2020 14:57 Aangepast: 30 mei 2020 15:03
Protest in Californië na de dood van George Floyd. Beeld © Getty

De familie van de overleden zwarte Amerikaan George Floyd willen een eigen autopsie op zijn lichaam laten uitvoeren. De familie vertrouwt de uitkomst van onderzoek door pathologen van justitie niet, zeggen hun advocaten.

Floyd overleed nadat bij zijn arrestatie de politieman Derek Chauvin 8 minuten en 46 seconden zijn knie op zijn nek gedrukt hield. De laatste drie minuten gaf Floyd geen teken van leven meer. In het ziekenhuis werd later zijn dood vastgesteld.

De betrokken agent is opgepakt en formeel beschuldigd van moord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw protest in Amerikaanse steden, onrust in Minneapolis ondanks avondklok

De gerechtelijke medici gaan er niet vanuit dat Floyd is gestikt, maar dat hij is overleden aan een combinatie van factoren. Ze noemen andere gezondheidsproblemen in combinatie met druggebruik en de worsteling met de politie.

De advocaten van de familie wijzen in een verklaring op zaken uit het verleden met zwarte Amerikanen, die bij inzet van de politie om het leven kwamen. 

De familie heeft de forensisch patholoog Michael Baden ingeschakeld die eerder een onafhankelijk onderzoek deed naar de dood van Eric Garner. Die zwarte Amerikaan overleed in 2014 kort nadat hij bij arrestatie hard tegen de grond was gewerkt.

Wurggreep

Politieman Daniel Panteleo hield hem tegen de regels in in een wurggreep. Hij stopte niet hoewel de verdachte nog uitbracht dat hij geen lucht kreeg. Garner verloor het bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis. Die arrestatie werd gefilmd, net als die van Floyd.

De gerechtelijke patholoog constateerde in deze zaak dat de houdgreep een fatale reeks gevolgen had, waaronder een astma-aanval. Panteleo werd ontslagen, maar niet vervolgd.

De beelden van de arrestatie kunnen als schokkend worden ervaren

George Floyd werd dusdanig hardhandig gearresteerd, dat hij het niet overleefde.

Na gewelddadige protesten tegen politiegeweld is de noodtoestand uitgeroepen voor de Amerikaanse stad Atlanta in de staat Georgia en andere steden in de omgeving. Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet 'om mensen en eigendommen te beschermen', aldus de gouverneur.

Militairen paraat

Voor de vierde opeenvolgende nacht vonden er ook protesten plaats in andere Amerikaanse steden, die af en toe in geweld ontaardden. Ondanks de avondklok gingen duizenden mensen de straat op in Minneapolis. Minnesota houdt 1700 militairen gereed voor de komende nacht.

Er zijn ook protesten gemeld vanuit New York, Los Angeles, Dallas, Louisville en andere locaties. Demonstranten verzamelden zich ook buiten het Witte Huis in Washington. Sommige mensen gooiden barricades omver.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore