Vanavond tweede poging

Historische lancering: dit zijn de astronauten (en hun vrouwen)

30 mei 2020 16:56 Aangepast: 30 mei 2020 20:26
Astronauten Bob Behnken en Doug Hurley Beeld © SpaceX

Bob Behnken en Doug Hurley zijn de eerste Amerikanen die weer met een Amerikaanse raket vanaf Amerikaanse bodem de ruimte ingaan. Bob en Doug zijn al twintig jaar vrienden. En ze hebben allebei een vrouw die ook astronaut is.

Bob en Doug en hun vrouwen Megan Mcarthur en Karen Nyberg ontmoetten elkaar twintig jaar geleden. De vier hoorden tot een select groepje dat in de zomer van 2000 begon aan de astronautenopleiding van de NASA.

Bob en Doug waren testpiloten bij de Amerikaanse luchtmacht, Karen is ingenieur en Megan is oceanograaf.  Alle vier zijn ze al in de ruimte geweest.

Astronauten Megan McArthur en Karen Nyberg Astronauten Megan McArthur en Karen Nyberg

Beste vrienden

De carrières van Bob Behnken en Doug Hurley gaan aardig gelijk op. Beiden waren dus testpiloot. En beiden hebben ze gevlogen in Space Shuttles, maar wel op verschillende missies. Doug Hurley is in 2011 met de laatste Space Shuttle de ruimte ingegaan.

En het is dan ook symbolisch dat hij nu commandant is van deze eerste volledig Amerikaanse ruimtereis in negen jaar. Bob en Doug zijn beste vrienden en dat is één van de redenen waarom ze uitgekozen zijn voor deze gevaarlijk missie. Ze kennen elkaar door en door en voelen elkaar feilloos aan, zoals te zien is in het dubbelinterview dat de NASA op YouTube heeft gezet.

Vrouwelijke astronauten

Het is dan ook niet vreemd dat Bob en Doug getuigen waren op elkaars huwelijk. Een huwelijk met vrouwen die ook astronaut zijn. Zestig jaar geleden was dat in Amerika nog ondenkbaar: de mannen gingen de ruimte in en de vrouwen moesten thuis afwachten. In 1983 was Sally Ride de eerste Amerikaanse vrouwelijke astronaut (de eerste vrouw in de ruimte was de Russische Valentina Teresjkova, in 1963).

Megan McArthur, de vrouw van Bob Behnken, vloog in 2009 met de Space Shuttle Atlantis. Karen Nyberg , de vrouw van Doug Hurley, heeft twee missie’s achter de rug: met een Space Shuttle, maar ook met een Russische Sojoez raket.

Eerste vrouw op de maan?

De vrouwen weten dus precies waar hun mannen mee bezig zijn. Ze zullen de missie naar het Internationale Ruimtestation ISS op de voet volgen. Hoe lang het gaat duren voordat ze hun mannen weer terugzien is nog onduidelijk: het wordt minimaal een maand en maximaal vier maanden.

Karen Nyberg heeft aangegeven dat zij zelf niet meer de ruimte ingaat. Megan McArthur wil nog wel, zolang het maar niet samen met haar man Bob Behnken is. Ze wordt genoemd als mogelijke kandidaat om de eerste vrouw op de maan te worden, als de NASA daar in 2024 terugkeert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning stijgt in VS: na jaren weer lancering bemande raket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore