Poging 2

Historische lancering bemande Amerikaanse raket vanavond gepland

30 mei 2020 08:55 Aangepast: 30 mei 2020 10:25
Astronauten Doug Hurley en Bob Behnken Beeld © NASA

Twee Amerikaanse astronauten beginnen vanavond misschien alsnog aan hun historische missie. Na negen jaar lanceren de Amerikanen weer vanaf eigen bodem een bemand ruimteschip.

Douglas Hurley en Bob Behnken moeten als eerste mensen ooit door een commercieel bedrijf in een baan rond de aarde worden gebracht. Ze zouden afgelopen woensdag al vertrekken, maar toen gooide slecht weer rond ruimtebasis Cape Canaveral in Florida roet in het eten.

De verwachtingen zijn ook voor vanavond weinig hoopgevend. Er wordt regen en onweer verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische lancering van SpaceX gelukt

De lancering staat gepland voor 21.22 uur Nederlandse tijd. Als alles goed gaat, komen Hurley en Behnken morgen aan bij het internationale ruimtestation ISS, hun thuis voor de komende maanden. Als de lancering vanavond niet doorgaat, is er morgen een nieuwe kans.

Hurley en Behnken zitten tijdens hun vlucht naar het ISS in de Crew Dragon, een vaartuig dat is ontwikkeld door het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Dat bedrijf heeft in de afgelopen jaren onbemande bevoorradingsvluchten naar het ISS uitgevoerd en mag nu, als eerste, ook mensen de ruimte in brengen.

De vlucht van Hurley en Behnken is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds juli 2011. Sindsdien waren de Verenigde Staten afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.

De vlucht van de Crew Dragon is volgens Amerikacorrespondent Erik Mouthaan heel belangrijk voor de Verenigde Staten. "De afgelopen jaren waren een periode van gezichtsverlies."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning stijgt in VS: na jaren weer lancering bemande raket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore