Aan leiband van China

Trump verbreekt banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO

29 mei 2020 23:04 Aangepast: 30 mei 2020 07:58
Donald Trump Beeld © AFP

President Donald Trump gaat de Amerikaanse relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO beëindigen. Dat zei hij vandaag in een toespraak bij het Witte Huis, die vooral ging over de wetswijziging in China die de de autonomie van Hongkong sterk aantast.

Vorige week nog had Trump de WHO dertig dagen de tijd gegeven om orde op zaken te stellen en 'substantiële verbeteringen door te voeren'. Waarom hij daar na nog geen twee weken op terugkomt is niet duidelijk. Hij gaf geen toelichting op zijn mededeling en beantwoordde geen vragen. 

Leiband van China 

Trump had in april al de betalingen aan de WHO opgeschort omdat de internationale organisatie volgens hem aan de leiband van China loopt en niet transparant is geweest over het ontstaan en de ontwikkeling van de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt financiering WHO permanent te stoppen en lidmaatschap op te zeggen

Het virus werd ontdekt in de Chinese stad Wuhan en in de eerste weken was het regime in China meer bezig met voorkomen dat het nieuws naar buiten kwam, dan met het nemen maatregelen. Artsen die alarm sloegen werden gearresteerd.

Trump benadrukte meermalen dat als China toen adequaat had gehandeld, het virus de kop had kunnen worden ingedrukt. 

De VS droegen vorig jaar ruim 450 miljoen dollar bij aan het budget van de WHO, veel meer dan Peking. Dat geld gaat volgens Trump voortaan naar andere gezondheidsprojecten in de wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore