'Ik kan niet meer ademen'

Agent dodelijk verlopen arrestatie VS aangehouden

29 mei 2020 19:58 Aangepast: 29 mei 2020 22:50
De agent houdt zijn knie stevig op de nek van de man. Beeld © Darnella Frazier

Een van de twee Amerikaanse politieagenten die deze week betrokken was bij de fatale arrestatie van een zwarte man in Minneapolis, is gearresteerd. Het gaat om de agent die zijn knie minutenlang in de nek van de 46-jarige zwarte man George Floyd drukte, waardoor die stikte en overleed. Sindsdien is de stad al dagen het toneel van grote rellen.

Omstanders filmden de fatale arrestatie en riepen tegen de agenten dat de man stikte en dat hij riep dat hij niet meer kon ademen. De man zelf riep meerdere malen dat hij geen lucht meer kreeg, maar de agent stopte niet. Na enkele minuten verloor hij het bewustzijn.

'Gedood'

De burgemeester van Minneapolis was aangeslagen en duidelijk: volgens hem was Floyd gedood door een agent. Alle betrokken agenten werden ontslagen en de burgemeester riep op tot arrestatie van de betrokken agent. 

Dat gebeurde vandaag, maakte de openbare aanklager bekend.De agent wordt 'third degree murder' ('derdegraads moord') ten laste gelegd. Dat is het best te vergelijken met dood door schuld in Nederland. De maximale straf hiervoor in Minneapolis is 25 jaar.

'Verzette zich niet'

Waarom Floyd werd aangehouden is niet duidelijk, maar wel is er geen twijfel over dat hij geen wapen had en zich niet verzette tegen zijn aanhouding. 

Sinds de beelden de wereld over gingen is Minneapolis het toneel van enorme rellen. Winkels worden geplunderd. Vannacht werd zelf een politiebureau in brand gestoken.  Ook in andere Amerikaanse steden zijn er demonstraties tegen racistisch politiegeweld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwarte gemeenschap VS is wanhoop nabij en wil hulp witte Amerikanen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore