Artsen verbijsterd

Zeldzame afwijking: baby in VS geboren met twee monden

29 mei 2020 15:42 Aangepast: 29 mei 2020 15:46
Het meisje terwijl ze 5 weken oud is.

Een Amerikaanse baby is met een wel heel zeldzame afwijking geboren: het meisje bleek een tweede mond te hebben. Met alles erop en eraan.

Artsen wisten niet wat ze zagen toen de moeder aan het eind van haar zwangerschap een echo liet maken. De nog ongeboren baby uit de Amerikaanse staat South Carolina bleek een tweede mondje te hebben.

Tweede mondje

Toen de baby werd geboren, bleek het mondje zo'n twee centimeter lang te zijn. Het meisje had een extra lip, een gebit en zelfs een kleine tong die tegelijkertijd met haar hoofdmond bewoog. 

De afwijking is uiterst zeldzaam, schrijven artsen in hun medisch rapport dat online is gezet. De moeder is kerngezond en afwijkingen komen ook niet in de familie voor, schrijven de artsen. 

Geopereerd

Sinds 1900 zijn er wereldwijd slechts 35 soortgelijke gevallen geregistreerd. Bij kippen, geiten en varkens komt het vaker voor dat een deel van het gezicht zich vermenigvuldigt.

De aandoening bij het meisje is onschadelijk. Het kindje had ook geen gezondheidsklachten. Artsen hebben het meisje wel, toen ze een half jaar oud was, geopereerd. Het mondje is met succes verwijderd en het kindje maakt het nu goed. 

De baby na de operatie. De baby na de operatie.

Twee gezichten

In 2014 werd een Australische tweeling geboren met één lichaam en hoofd maar twee identieke gezichten. De tweeling stierf 19 dagen na de geboorte. 

In 2009 werd in India een meisje geboren dat een volledig dubbel gezicht had. Ze had twee paar ogen, twee neuzen en twee monden. Het kindje stierf twee maanden na de geboorte als gevolg van complicaties. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona houdt adoptiebaby's Oekraïne in kliniek: wachten op ouders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore