De verkiezingen in Suriname verlopen chaotisch. Na drie dagen is er nog altijd geen uitslag en nu eisen de drie oppositieleiders dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in actie komt. "We kunnen niet meer wachten, het OKB moet ingrijpen", zei Chan Santokhi, de grootste rivaal van president Desi Bouterse.
De Surinaamse verkiezingen hebben vandaag een nieuw kookpunt bereikt. Het tellen van de stemmen is nog altijd niet afgerond en er waren 's nachts ongeregeldheden bij het hoofdstembureau, gelegen in een grote sporthal in Paramaribo.
Daar liggen de dozen met verkiezingsuitslagen opgestapeld en worden ze in de gaten gehouden door burgers en waarnemers van politieke organisaties.
Brandstichting
Toch ging het volgens getuigen mis: er zouden enkele dozen tijdelijk zijn weggehaald en ook probeerden mensen buiten de hal brand te stichten.
De drie oppositieleiders, Chan Santokhi, Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland, maken zich grote zorgen of de verkiezingen wel eerlijk verlopen. Op een persconferentie in de sporthal richtten zij zich rechtstreeks tot toezichthouder OKB, die de verkiezingen uiteindelijk geldig moet verklaren.

'Wettelijke taak'
"We kunnen niet meer wachten, het OKB moet ingrijpen. Het OBK heeft een wettelijk taak", zei leider Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). Hij riep ook de regering op tot volledige transparantie en het snel mogelijk bekend maken van 'de wil van het volk'.
Santokhi gaat aan de leiding in de verkiezingen en is dus de grootste kanshebber om Bouterse op te volgen.

Dozen geopend
Ook Brunswijk, oud-rebellenleider en nu leider van de ABOP-partij sprak zijn zorgen uit. Tot zijn verbazing werden dozen met verkiezingsuitslagen geopend en werd dat vervolgens ontkent door voorzitter Mike Nerkust van het hoofdstembureau, die hier later op terugkwam na het zien van videobeelden.
Volgens Brunswijk is het klip en klaar dan regeringspartij NDP van Bouterse verantwoordelijk is voor de chaos. Met name in het grootste kiesdistrict van het land, Paramaribo, waren onregelmatigheden bij de stembureau's.

Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de verkiezingen organiseert, is er helemaal geen sprake van chaos. "Op sommige stemlocaties hebben kiezers hun stem uitgebracht op verkeerde stembiljetten", verklaart directeur Putridewi Amatsoemarto tegenover nieuwswebsite Suriname Herald. "Waarom wordt dit als chaos betiteld?", vraagt zij zich af.
'Wel transparant'
Ook het Onafhankelijk Kiesbureau zelf heeft inmiddels gereageerd. "Wij zijn hier met een heel team en hebben gekeken wat er in de dozen zat", zei een woordvoerder vlak na de persconferentie. "Dat bleek goed te zijn. Volgens ons is het wel transparant. Wij gaan nu verder onderzoeken wat er precies gebeurd is." Wel pleit het kiesbureau voor een onafhankelijk orgaan dat de volgende verkiezingen organiseert.