Coronamaatregelen

Kans groot dat Frankrijk op 15 juni opengaat voor Europese toeristen

28 mei 2020 18:15 Aangepast: 28 mei 2020 20:55
Kamperen in Frankrijk: mag het weer? Beeld © ANP

Frankrijk streeft ernaar om vanaf 15 juni weer Europese vakantiegangers te ontvangen. Op die datum wil Frankrijk in overleg met Europese landen de grenzen weer openen. De horeca is dan ook weer open. Ook kunnen toeristen weer naar het strand.

Dat maakte de Franse premier Édouard Philippe zojuist bekend tijdens een speciale persconferentie. "De vrijheid wordt de regel, het verbod de uitzondering", aldus de premier. Het is nog onduidelijk wanneer de knoop definitief wordt doorgehakt. 

De Franse regering wil in overleg met Europese landen de grenzen vanaf 15 juni weer open doen. Dat is goed nieuws voor de 2,5 miljoen Nederlanders die ieder jaar naar Frankrijk met vakantie gaan. Voorwaarde is wel dat het virus niet weer oplaait. 

Horeca en scholen weer open 

Per 2 juni gaan de scholen in de meeste Franse departementen weer open, zowel voor de jongere als oudere leerlingen. Ook zullen vanaf die datum in de meeste regio's de hotels, restaurants en cafés weer opengaan. Ook parken, stranden en pleinen zijn vanaf dan weer toegankelijk.

Mondmasker

Het dragen van een mondmasker wordt wel geadviseerd. Ook mogen de Fransen niet met meer dan tien personen bij elkaar komen en moeten ze een meter afstand houden. 

"Het virus circuleert nog steeds in heel Frankrijk, maar de snelheid van de verspreiding is onder controle", zei de premier. Contactsporten blijven verboden. 

Enorme werkloosheid

Frankrijk is hard getroffen door de coronacrisis. Volgens de premier is het nieuwe werkloosheidcijfer historisch hoog. "We openen nu een nieuw front, we moeten strijden tegen een historische recessie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In welk vakantieland ben je welkom? ANWB komt met reiswijzer

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore