Versoepeling lockdown

Vakantiegangers hopen op witte rook: wel of niet naar Frankrijk?

28 mei 2020 05:50 Aangepast: 28 mei 2020 10:54
Een fietser op de Champs-Elysees in Parijs. Beeld © ANP

Een spannende dag voor iedereen die met vakantie wil naar Frankrijk: vanmiddag om 16.00 uur kondigt Premier Edouard Philippe de tweede fase aan van de versoepeling van de lockdown. Kunnen we deze zomer naar het zuiden?

Bekend wordt of de middelbare scholen en horeca weer open mogen, en of de Fransen weer naar de zwembaden, de stranden en parken mogen. Voor de ruim 2,5 miljoen Nederlanders die ieder jaar naar Frankrijk met vakantie gaan, is de hamvraag natuurlijk of de trip er ook deze zomer in zit. 

Gezamenlijke aanpak

Dat is helaas nu nog verre van zeker. De Franse minister van Toerisme kon gisteren geen helderheid geven over de vraag of en zo ja hoe Nederlanders deze zomer naar een camping of vakantiehuisje in la douce France kunnen. Zijn woordvoerder hamert er desgevraagd op dat de Europese ministers met een gezamenlijke aanpak moeten komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisvakantie is net zo gezond als een reis, als we maar de juiste dingen doen

Op dit moment is er een lappendeken aan regels in Europa. Iedere regering doet maar wat. De grens tussen Frankrijk en Duitsland is bijvoorbeeld al maanden gesloten, terwijl die tussen Duitsland en Nederland altijd open is gebleven. Italië opent de grenzen weer op 3 juni aanstaande. Mensen die naar Spanje of het Verenigd Koninkrijk reizen moeten 14 dagen in quarantaine, maar Britten en Spanjaarden die bijvoorbeeld naar Nederland komen hoeven dat weer niet.

Grens gesloten 

De Fransen zelf willen ook graag weten waar ze deze zomer naar toe kunnen. Op dit moment mogen zij nog steeds niet verder reizen dan in een cirkel van 100 kilometer rondom hun huis. De grens met alle buurlanden is nog steeds gesloten, in ieder geval tot 15 juni, óók voor Nederlanders.

Toch riep de regering de Fransen op alvast hun zomervakantie in juli of augustus te boeken, maar dan alleen in eigen land en "zeker niet in het buitenland", aldus een Franse minister.

Op strandvakantie naar het buitenland? Dat kan misschien toch

Reizen wordt nog altijd afgeraden, maar naar verwachting duurt dat niet lang meer. Dan blijft nog wel de vraag: wil je wel op vakantie zolang corona heerst?

Ieder jaar komen meer dan 89 miljoen buitenlanders in de zomer naar het land. Die brachten 56,2 miljard euro in het laatje. Het grootste deel van hen zal dit jaar waarschijnlijk thuis vakantie vieren, een gevoelige klap voor de economie.

Lokkertje van 100 euro

In bepaalde streken is toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Veel gemeenten zoeken nu naar creatieve oplossingen om mensen te trekken. Zo geven de regio’s Charente en Charante-Maritime, aan de Atlantische kust, bezoekers 100 euro als ze minimaal twee nachten in de regio overnachten en in een lokaal restaurant eten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in eigen land, hoe doe je dat?

Het ook door Nederlanders veelbezochte Disneyland Parijs blijft voorlopig nog dicht. Het meest bezochte pretpark van Europa wilde geen antwoord geven op de vraag wanneer Mickey en Elsa weer gasten gaan ontvangen.  

President Macron

Bronnen in Parijs zeggen dat als er goed nieuws te melden is, de Franse president Emmanuel Macron de presentatie vanmiddag mogelijk zelf zal geven. Het is ook mogelijk dat er vandaag opnieuw geen duidelijkheid komt over een verruiming van de regels. In dat geval is er op 15 juni weer een nieuw ijkmoment.

Rutte: stel vakantie uit als dat kan

Wie niet afhankelijk is van de schoolvakanties, wordt verzocht de vakantie uit te stellen. Rutte: "We moeten zorgen dat het reizen in Nederland niet leidt tot meer risico's."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore