Ga naar de inhoud
Wachten op uitslag

Waarnemers bezorgd over contact Bouterse met kiescommissie

President Bouterse brengt zijn stem uit in Paramaribo. Beeld © ANP

Een groep internationale waarnemers heeft zorgen geuit over een gesprek tussen de Surinaamse president Desi Bouterse en de voorzitter van de onafhankelijke kiescommissie op verkiezingsdag.

De Electorale Waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) meldt in een voorlopig rapport dat een kandidaat geen contact zou moeten hebben met de kiescommissie voordat de uitslag bekend is. Op die uitslag wordt in Suriname nog altijd gewacht. 

Ordelijk verlopen

Verder zijn de verkiezingen volgens de waarnemers ordelijk verlopen. In zeven van de tien kiesdistricten waren internationale waarnemers aanwezig. In het rapport staat dat alle vrijwilligers eerlijk hebben gewerkt, dat al het materiaal aanwezig is en dat alle stembureaus op tijd open gingen. "We kwamen ook veel nationale waarnemers tegen, dat was een goed teken", aldus de OAS.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking vreesde voorafgaand aan de verkiezingen voor fraude met stemmen. 

'Uitslag
Lees ook:
'Uitslag verkiezingen Suriname is al lang bekend'

De uitslag van de verkiezingen is nog altijd niet bekend. Dat komt deels doordat er dinsdag een tijd niet is geteld. De stop bij het tellen en in de informatievoorziening, was volgens de OAS niet goed, maar zou zijn veroorzaakt doordat de medewerkers uitgeput waren.

Flink verlies Bouterse

Ook gisteren is het niet gelukt de resultaten van de verkiezingen geheel af te ronden. Rond 23.00 uur Surinaamse tijd werd duidelijk dat van 32 stembureaus in het district Paramaribo de stemmen herteld moesten worden omdat van deze 32 bureaus de processen-verbaal van de stemming niet zijn ingeleverd. Waarom is onbekend.

Oppositieleider Chan Santokhi en zijn VHP kunnen zich vooralsnog de winnaar noemen, terwijl Bouterse en zijn NDP een flink verlies lijden. Bouterse moet waarschijnlijk tien zetels inleveren terwijl Santokhi er twaalf wint.

Naast het politieke belang is er voor Bouterse ook een enorm persoonlijk belang. Hij is veroordeeld tot 20 jaar cel wegens de decembermoorden en kan zichzelf gratie geven als hij president blijft.

Verzet tegen Bouterse: 'Ander beleid voor beter land'

02:39
Belangrijke verkiezingen in Suriname. Het land zit in een diepe economische crisis en president Desi Bouterse werd in november tot twintig jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij de decembermoorden.