Eerwraak

Onthoofding Iraans meisje (14) door eigen vader schokt Iran

27 mei 2020 21:11 Aangepast: 27 mei 2020 21:14
Romina Ashrafi zou weggelopen zijn van huis om een verboden relatie. Beeld © Screenshot Twitter

De moord van een vader op zijn 14-jarige dochter heeft tot protest geleid in Iran. Het kind werd tijdens haar slaap onthoofd met een sikkel, melden lokale media. Het zou gaan om eerwraak.

Romina Ashrafi liep samen met haar 34-jarige vriend van huis weg nadat haar vader hen had verboden om te trouwen, zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. 

Het stel werd echter vijf dagen later gevonden door de politie. Hoewel Romina hen vertelde dat ze vreesde voor haar leven, stuurden agenten de tiener toch terug naar huis in Talesh, een stadje op ruim driehonderd kilometer ten noordwesten van hoofdstad Teheran.

Aanval in haar slaap

Daar ging het afgelopen week gruwelijk mis. Het meisje zou in haar slaap zijn aangevallen door haar vader, die de geschonden eer van de familie wilde redden door middel van geweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Eerwraak: het recht in eigen hand

Volgens de Iraanse nieuwssite Gilkhabar werd ze onthoofd met een sikkel, een halvemaanvormig mes dat wordt gebruikt in de landbouw om gras of graan mee te snijden. De vader liep met het wapen in zijn hand naar buiten en bekende bij de politie.

Kritiek op straffen

Toen de grote kranten en tv-zenders in Iran het nieuws enkele dagen later oppikten, zorgde dit voor woede onder de bevolking. Vooral op social media veroordeelden velen de moord en de manier waarop het land omgaat met eerwraak.

Zo zeer dat de Iraanse president Hassan Rohani zijn kabinet heeft verzocht om snel met nieuwe wetten te komen voor eerwraakmoorden. Nu is het zo dat je hiervoor maximaal tien jaar celstraf krijgt in Iran. Bij andere gevallen van moord hanteert het land levenslang of zelfs de doodstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore