Ga naar de inhoud
Verkiezingen Suriname

Zij stemden voor en tegen de NDP: 'Bouterse heeft veel gedaan voor het land'

Desi Bouterse (midden) tijdens de verkiezingscampagne. Beeld © ANP

Een officiële uitslag laat nog op zich wachten, maar voorzichtig tekent zich het beeld af dat de NDP van Desi Bouterse zwaar verliest bij de parlementsverkiezingen in Suriname. En daar is niet iedereen even blij mee. "Bouterse heeft veel gedaan voor ons."

President Desi Bouterse nam in de jaren 80 de leiding over het land via een staatsgreep. In 1987 volgden verkiezingen waarbij de NDP maar 3 zetels haalde, maar in 2010 werd Bouterse democratisch gekozen tot president. Een post die hij sindsdien niet meer heeft verlaten. 

In de tussentijd is er veel gebeurd. Bouterse zette bijvoorbeeld flink in op infrastructuur, waardoor wegen werden aangelegd en bruggen gebouwd. Maar met de economie ging het bergafwaarts en inmiddels heeft Suriname een staatsschuld van 2,4 miljard Amerikaanse dollar (omgerekend 2,2 miljard euro).

Einde
Lees ook:
Einde tijdperk Bouterse? 'Hij is nog niet uitgespeeld, 1 zetel kan het verschil maken'

Daarop worden hij en de NDP deze verkiezingen afgerekend. De grootste oppositiepartij staat nu, met ruim 85 procent van de stemmen geteld, op 20 zetels. De NDP zakt vooralsnog van 26 naar 16 zetels.

De 35-jarige Mitchel (niet zijn echte naam), die alleen anoniem zijn verhaal wil doen, vindt dat jammer. "Bouterse wil iets goeds doen, hij werkt voor het land. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt." Daarnaast werken er mensen onder de president die ook fouten maken, zegt hij. "Dan krijgt Bouterse de schuld." 

De president heeft het land vooruit geholpen, vindt Mitchel. "Bouterse heeft veel gedaan voor Suriname. Hij zorgde voor veel ontwikkeling in het binnenland. Een zonnepanelenproject, het asfalteren van wegen, de bouw van een ziekenhuis, watervoorziening, stroom op bepaalde plekken. Het geld moet trouwens ook ergens vandaan komen. Zonder leningen kan dat niet."

'Voor de hele bevolking'

En hij is er voor iedereen, ongeacht achtergrond, zegt Mitchel. Dat spreekt hem aan. "Bouterse werkt samen met iedereen en werkt voor de hele bevolking."

Dat de NDP nu zoveel zetels verliest, begrijpt hij wel. "Veel mensen zijn teleurgesteld vanwege de koers en de winkelprijzen." Maar hij vindt het ook jammer. "Het volk bepaalt. Als de meerderheid beslist dat de VHP moet winnen, is dat zo. Maar voor mij is het de NDP. Ik heb nog hoop."

Die hoop heeft de 27-jarige Aryanto Maclean ook. Hoewel hij teleurgesteld is in de NDP, stemde hij erop vanwege de 'puinhoop' in zijn land. "Ze moeten de door henzelf gemaakte problemen oplossen", vertelde hij eerder al aan RTL Nieuws.  "Stel: jij hebt een schuld. Dan wil ik niet in jouw plaats staan om die schuld af te lossen."

Achter die woorden staat hij nog steeds. En wat hem betreft is de voorlopige uitslag ook nog geen gelopen race. "We moeten wachten tot we over de eindstreep zijn en kijken wat er dan uit de bus komt. En de NDP kan nog gaan samenwerken met andere partijen."

'Ontzettend trots'

Renate Sluisdom (58) hoopt dat dat niet gebeurt. Ze is een van de mensen die voor het eerst VHP stemde, een partij die op grote winst staat. "Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zo ontzettend trots op mijn landgenoten. Dat we dit hebben gedurfd. Het is onbeschrijfelijk hoe blij, dankbaar en trots ik ben."

De stem van Sluisdom was een klein beetje tactisch. Als ze helemaáál haar hart had gevolgd, had ze DA91 gestemd. "Maar die partij is klein. Dus dit was ook een stem tegen de NDP."

Een nieuwe regering en nieuw beleid is wat Suriname nodig heeft, vindt Sluisdom. "We zitten te zuchten onder het juk van Bouterse. We moeten zelf gaan produceren. Dan zijn we minder afhankelijk van zijn koers. We hebben een sterke leiding nodig die daartoe aanzet."

En er moet geïnvesteerd worden in het zwaar verouderde onderwijs, zegt ze. "Ze gebruiken boeken van vijftig jaar oud." Bovendien hoopt ze dat een nieuwe regering inzet op de aanpak van criminaliteit en corruptie. "Mensen moeten achter slot en grendel. Mensen die achter al die fraudezaken zitten. Bij de Centrale Bank, bij de naschoolse opvang. Ik kan niet tellen hoeveel Bouterse heeft gestolen." 

President
Lees ook:
President met bloed aan de handen, toch stemmen zij op Bouterse: 'Wie anders?'

Toch hoopt ze niet dat hij achter slot en grendel belandt vanwege de Decembermoorden. "Misschien vind ik het wel sneu voor de persoon Bouterse dat hij op deze leeftijd 20 jaar moet zitten."

Ze snapt heel goed dat er mensen zijn die dat wel vinden. "Mijn vader stond op de dodenlijst in 1982, maar overleed eerder. Dus ik zeg niet dat we hem moeten vrijpleiten van schuld. Maar hier zit zoveel energie in, we blijven er verscheurd onder. Laat Bouterse ons dat niet aandoen. Als we verder kunnen en dit achter ons kunnen laten, kan er eindelijk meer eenheid komen."

Relatie Nederland en Suriname

Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland. Veel Surinamers besloten toen ook naar Nederland te verhuizen, net zoals na de coup in 1980. Inmiddels wonen zo'n 350.000 Surinamers in Nederland.

Toen Ronald Venetiaan in 2000 president werd, werden de banden met Nederland aangehaald. Daar kwam in 2010 weer een einde aan, toen Bouterse aan de macht kwam. Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. En hij is inmiddels veroordeeld wegens de Decembermoorden in 1982.

Dat was ook financieel te merken. Bij de onafhankelijkheid kreeg Suriname 3,5 miljard gulden (1,6 miljard euro). En Suriname heeft nog recht op het laatste deel daarvan, 20 miljoen euro. Maar Nederland zorgde ervoor dat dat geld niet meer naar Suriname ging toen Bouterse de macht kreeg.

Een presidentschap van Chan Santokhi zou voor de band met Nederland goed nieuws kunnen betekenen, volgens journalist Peter Sanches. De verhoudingen met Nederland zijn verstoord, zo heeft Nederland op dit moment bijvoorbeeld geen ambassadeur in Paramaribo.

Dit
Lees ook:
Dit is de 'Sheriff', de grootste rivaal van Bouterse (en ooit echt politiecommissaris)