Ga naar de inhoud
Burgemeester emotioneel

'Ik kan niet ademen': rellen na fataal verlopen arrestatie zwarte man in VS

Een grote groep demonstranten in Minneapolis zijn woedend om het politiegeweld. Beeld © Getty

Het is sinds maandagavond erg onrustig in de straten van de Amerikaanse stad Minneapolis. Daar overleed een ongewapende zwarte man toen een agent bij zijn arrestatie een knie op zijn nek zette. De emotionele burgemeester van de stad noemt het politiegeweld 'onrechtmatig' en erkent dat ras een rol speelde bij het incident. Hij zou graag zien dat de agent vervolgd wordt voor zijn daden.

Een woedende menigte van duizenden mensen kwam dinsdag urenlang bijeen op de plek van het incident. Zij droegen spandoeken bij zich en scandeerden teksten als 'Black lives matter' ('Zwarte levens doen ertoe') en 'I can't breathe' ('Ik kan niet ademen'), een van de laatste zinnen van de 46-jarige George Floyd, die vlak na zijn fatale arrestatie overleed in een nabijgelegen ziekenhuis.

Sommige demonstranten gingen later over tot het gooien van stenen en het vernielen van auto's en winkelruiten. De politie greep in met traangas.

Geen krimp

Hoewel Floyd meermaals om hulp vroeg en de filmende omstanders zich bezorgd uitspraken, gaf de agent geen krimp en bleef hij minutenlang bovenop de weerloze arrestant zitten.

VS geschokt na weer een dodelijke aanhouding

01:23
Een getuige filmde de aanhouding van George Floyd.

De bewuste agent is samen met drie betrokken collega's ontslagen door de politie, terwijl de FBI een onderzoek is gestart naar het incident, dat in heel Amerika voor geschokte reacties zorgt. Volgens de politie van Minneapolis voldeed Floyd aan het signalement van een verdachte die met een vervalst briefje van 20 dollar wilde betalen bij een winkel.

'Mijn broer vermoord'

"Ik dacht dat echt dat ik droomde en was sprakeloos toen ik het hoorde", zegt Floyds zus Bridgett tegen tv-zender ABC. "Ze hebben mijn broer vermoord. Ze hebben hem vermoord." Ze dringt aan op maatregelen tegen de agenten. "Hen ontslaan is niet genoeg."

Beelden
Lees ook:
Beelden fatale arrestatie van zwarte man choqueren Amerika

Een zichtbaar emotionele burgemeester Jacob Frey zei dinsdagochtend in een toespraak dat 'zwart zijn in Amerika geen doodvonnis mag zijn'. Volgens Frey heeft de agent gefaald als mens. "Wat het onderzoek ook zal uitwijzen, het verandert niets aan het simpele feit dat hij vanochtend nog onder ons had moeten zijn."

'Geen empathie'  

Ook beroemdheden hebben gereageerd op het zoveelste voorbeeld van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. "Begrijpen jullie het nu?", schrijft basketbal-ster LeBron James op Instagram met een foto van de arrestatie, die ook acteur en komiek Jamie Foxx deelt.

"Zelfs bij zijn naderende dood kreeg deze man geen empathie", twittert Star Wars-acteur John Boyega, die spreekt van 'een eindeloze cyclus' bij het geweld tegen zwarte Amerikanen.

De zaak doet sterk denken aan de zaak rond rond Eric Garner, een zwarte man die in juli 2014 overleed bij zijn aanhouding in New York. Vorige maand nog werd bij een ander gefilmd incident een ongewapende zwarte man doodgeschoten bij het joggen.