Ga naar de inhoud
Geruchten van fraude

'Uitslag verkiezingen Suriname is al lang bekend'

Beeld © AFP

Alle stemmen voor de parlementsverkiezingen zijn al lang geteld, stelt het Onafhankelijk Kiesbureau. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos begrijpt er dan ook niets van dat de uitslag nog steeds niet bekendgemaakt is.

Ze vindt dat de bevolking recht heeft te weten wat de uitslag is. "Dit kan echt niet", zegt ze tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Chaotisch

De verkiezingen in Suriname verliepen behoorlijk chaotisch. Zo bleven vanwege lange wachtrijen stembureaus 2 uur langer open.

Einde
Lees ook:
Einde tijdperk Bouterse? 'Hij is nog niet uitgespeeld, 1 zetel kan het verschil maken'

Gistermiddag was de uitslag op basis van 75 procent van het aantal getelde stemmen bekend en die zag er niet goed uit voor de partij van president Bouterse.

Districtscommissaris van Paramaribo, Mike Nerkust, stelde vervolgens nog een dag nodig te hebben om de laatste resultaten te verwerken. Pas dan zouden de officieuze uitslagen kunnen worden bekendgemaakt. Maar dat lijkt dus niet te kloppen.

Verkiezingen niet eerlijk

Het verhaal van het Onafhankelijk Kiesbureau voedt de aanhoudende geruchten dat de verkiezingen in het land niet eerlijk zouden verlopen. Vooraf bleek al dat een ruime meerderheid van de Surinamers niet gelooft dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen.

Verzet tegen Bouterse: 'Ander beleid voor beter land'

02:39
Het land zit in een diepe economische crisis en president Desi Bouterse werd in november tot twintig jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij de decembermoorden. De uitslag van de verkiezingen zijn dan ook bepalend voor zijn toekomst.

President Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien politieke tegenstanders van Bouterse werden gemarteld en vermoord. Zolang hij aan de macht is, blijft Bouterse uit de cel.     

Als
Lees ook:
Als Desi Bouterse verliest kan 'de beerput van corruptie opengaan'