Ga naar de inhoud
Voor het eerst

Twitter labelt tweets Trump: 'Mogelijk misleidende informatie'

Twee tweets van Trump werden gelabeld als misleidend. Beeld © AFP / Getty

Twee tweets van de Amerikaanse president Donald Trump hebben gisteren een label gekregen: de inhoud is mogelijk misleidend. Het is voor het eerst dat Twitter zich bemoeit met de inhoud van tweets van Trump.

President Trump twitterde gisteren over verkiezingen per post. Hij stelt dat de stembiljetten die per post worden opgestuurd fraudegevoelig zijn. "Postbussen worden leeggeroofd, stembiljetten illegaal uitgeprint en vervolgens vals ondertekend."

Onwaarheden

Twitter is het daar niet mee eens. Voor het eerst plaatst het platform een label bij de tweets van president. "Lees hier de feiten over verkiezingen per post", zo staat er vermeld bij de twee 'misleidende' tweets van de president:

Katie Rosborough, een woordvoerder van Twitter, legt aan de Washington Post uit waarom de melding bij de tweets van de president staat. "De inhoud van deze tweets is mogelijk misleidend. Wij willen gebruikers graag meer informatie geven over verkiezingen per post."

Trump reageert woedend op de labels die Twitter plaatst bij zijn tweets. "Het platform bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen en tast de vrijheid van meningsuiting aan", schrijft hij.

Nepnieuws

Twitter heeft lang onder vuur gelegen omdat het president Trump de ruimte gaf om onwaarheden de wereld in te sturen. In tegenstelling tot Facebook plaatste Twitter nooit meldingen over (mogelijk) nepnieuws.

Trump
Lees ook:
Trump hint op actie tegen techreuzen: 'Ze zijn radicaal links'

Dat is sinds de uitbraak van het coronavirus behoorlijk veranderd. Het platform pakt overduidelijk nepnieuws en schadelijke berichten rond het coronavirus al sinds maart aan. Ook staan er waarschuwingsberichten bij corona-tweets die minder schadelijk zijn, maar toch feitelijk onjuist.

Video's Bolsonaro verwijderd

President Trump werd tot nu toe nog niet teruggefloten door het platform, maar tweets van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro werden al wel verwijderd.

In twee video's was begin dit jaar te zien hoe Bolsonaro op straat in de Braziliaanse stad Brasilia mensen ontmoet. Hij bevond zich in een menigte mensen en was in gesprek met een straatverkoper die ondanks de maatregelen nog aan het werk is. Volgens Twitter waren die tweets in strijd met de 'gezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen'.

Twitter
Lees ook:
Twitter licht corona-nepnieuws toe met feitelijke informatie

De labels die nu bij de twee tweets van Trump zijn geplaatst, komen kort na een flinke dosis kritiek die Twitter kreeg op een aantal andere tweets van Trump.

Wilde theorie

Een weduwnaar van een vrouw die in 2001 is overleden, vroeg Twitter deze week een aantal suggestieve Twitter-berichten van president Donald Trump te verwijderen. Trump suggereerde daarin dat tv-presentator Joe Scarborough, waar hij een hekel aan heeft, de vrouw vermoord zou hebben. Trump bood geen enkel bewijs voor deze wilde theorie.