Ga naar de inhoud
'Ik kan niet ademen'

Beelden fatale arrestatie van zwarte man choqueren Amerika

De agent houdt zijn knie stevig op de nek van de man. Beeld © Darnella Frazier

Heftige beelden uit de Verenigde Staten. Daarop is te zien hoe een zwarte Amerikaan het bewustzijn verliest wanneer een agent tijdens een arrestatie de nek van de man klemzet met zijn knie. De man overlijdt even later.

"Ik kan niet ademen", zei de man gisteravond tijdens zijn arrestatie in de stad Minneapolis. Niet één keer, maar meerdere keren.

De zin heeft een gevoelige lading. "Het was ook al de zin die symbool stond voor de tragische dood van Eric Garner, zes jaar geleden in New York", zegt correspondent Erik Mouthaan. Ook Garner overleed nadat agenten hem in een wurggreep hadden gehouden.

Woedende betogers na de dood van Garner in 2014

00:00
De witte agent die Garner in een wurggreep nam ging vrijuit.

En nu is het dus weer gebeurd. Het is nog niet duidelijk waarom de man, genaamd George Floyd, werd gearresteerd. Maar dat de arrestatie heftig was, is te zien op de beelden. Pas op: de beelden kunnen als bijzonder schokkend worden ervaren.

De beelden van de arrestatie van George Floyd schokken Amerika

01:23

'Alstublieft, ik kan niet ademen'

Te zien is hoe de zwarte man kreunt en aangeeft dat hij niet kan ademen. "Mijn maag doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn. Ik heb water nodig of zoiets. Alstublieft. Alstublieft. Ik kan niet ademen, meneer. Ik kan niet ademen. Ik kan niet ademen."

Omstanders proberen de man te helpen en roepen dat de agent van de man af moet gaan, maar hij reageert niet op wat ze zeggen en blijft met zijn knie op de nek van de man zitten. Zo lang, dat de man zijn bewustzijn verliest.

Zwarte
Lees ook:
Zwarte Amerikaanse man loopt meeste risico op dood door politie: 1 op 1000

Dat blijft bij de omstanders niet onopgemerkt. "Hij beweegt niet. Hij is buiten bewustzijn", zegt een vrouw. Een man die al even staat te kijken kan zich niet meer inhouden. "Je stopt zijn ademhaling", zegt hij tegen de agent. "Haal hem van de grond af. Je bent gek."

'Je vindt het alleen maar leuk'

Hij vervolgt: "Je beleeft er plezier aan, hè? Je bent gek. Je had hem allang in de auto kunnen zetten. Hij verzet zich totaal niet tegen de arrestatie. Je vindt het alleen maar leuk. Kijk naar jezelf. Naar je lichaamstaal. Je hebt hem zojuist gedood." 

Tweede
Lees ook:
Tweede incident in 48 uur: weer zwarte Amerikaan omgekomen door politiekogel

Dat het slachtoffer zich niet verzette zorgt voor veel vragen, ziet ook correspondent Erik Mouthaan. "Hij verzette zich niet tegen zijn arrestatie en hij had ook geen wapen op zak", zegt hij. "Waarom wordt deze man dan op deze wijze gearresteerd? De agent gebruikt hier methodes die niet zijn toegestaan. Waarom wordt het dan toch gedaan en waarom worden de agenten niet beter opgeleid?"

In een officiële verklaring zegt de politie in Minneapolis dat de agenten afkwamen op een incident dat te maken had met 'valsheid in geschrifte'. "Wat houdt dat dan in?", vraagt Mouthaan zich af.

Black Lives Matter

De dood van de man is volgens Mouthaan een schok voor veel Amerikanen, juist ook vanwege de zin 'ik kan niet ademen'. "Het is de slogan van de Black Lives Matter-activisten. Het betekent ook wel: 'je geeft me geen ruimte' of 'ik kan geen kant op'. Dit gaat tot woede leiden." Mouthaan verwacht dat er demonstraties zullen komen in Minneapolis.

Moeder
Lees ook:
Moeder doodgeschoten zwarte jogger wil weten waarom filmer niets deed

Cruciaal blijft wat er zich voor de arrestatie heeft afgespeeld. Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk te weten wat de bodycam, die minimaal één agent droeg, geregistreerd heeft.

De politie van Minneapolis wacht die beelden niet af en heeft vier agenten ontslagen. De burgemeester van Minneapolis noemde dat 'het juiste besluit'. De FBI zal de politie ondersteunen in het onderzoek naar het incident.