Na de piek

Italiaans ziekenhuispersoneel kampt met klachten: 'Ze zijn ons alweer vergeten'

26 mei 2020 16:32 Aangepast: 26 mei 2020 18:17
Medisch personeel in Italië kampt met klachten Beeld © Paolo Miranda

Het waren helden toen het coronavirus zo hard toesloeg, maar medisch personeel in Italië voelt zich inmiddels in de steek gelaten. Daar bovenop kampen ze nu zelf ook met gezondheidsproblemen.

Toen ze de levens probeerden te redden van coronapatiënten hadden ze geen tijd om na te denken. Nu de piek voorbij is, merken ze dat het harde werken diepe sporen heeft achtergelaten.

Aangrijpende foto's Italiaanse ic: 'Heb er nachtmerries van'

Het zorgpersoneel in Italiaanse ziekenhuizen voelt zich in de steek gelaten.

"Ik ben prikkelbaar", vertelt Paolo Miranda aan RTL Nieuws. Hij is ic-verpleegkundige in Cremona, een stad in Lombardije.

'Het overviel ons'

Paolo vertelt dat hij het zwaar heeft gehad. "Op het werk is het rustiger en nu komt de psychologische klap. De beelden komen allemaal terug. We bevonden ons in een desastreuze situatie. Niemand verwachtte het. Het overviel ons."

Hij heeft de afgelopen weken foto's gemaakt van zijn collega's in het ziekenhuis.

Paolo is niet de enige die last heeft. Monica Mariotti, net als Paolo een ic-verpleegkundige, heeft last van nachtmerries, vertelt ze aan de BBC. Ze wordt tien keer per nacht wakker, helemaal buiten adem. Ze voelt zich verloren en doelloos.

Uitgeput en opgebrand

"Toen mensen bang waren om dood te gaan waren we de helden, nu zijn ze zijn ons alweer vergeten", vertelt Monica in het artikel.

Haar collega Elisa heeft ook klachten. Ze is uitgeput en opgebrand. Ze heeft geen energie meer om te koken of het huis schoon te maken. Als ze vrij is, zit ze op de bank.

Paolo Miranda is ic-verpleegkundige. Zijn hobby is fotografie. Paolo Miranda is ic-verpleegkundige. Zijn hobby is fotografie.

De Britse zender spreekt ook met een ic-verpleegkundige uit Toscane. Zij denkt erover na te stoppen met het werk, omdat ze zoveel mensen dood heeft zien gaan in de afgelopen twee maanden.

Slapen in aparte kamers

Maar voor haar geldt het nieuwe normaal niet. Ze houdt zelfs afstand van haar man, bang om andere te besmetten. "We slapen in aparte kamers", vertelt ze.

Ook Paolo heeft moeite om zijn sociale leven weer op te pakken, nu de maatregelen zijn versoepeld. "Ik zie mensen samen borrelen. Ik kan dat nog niet. Ik ga nog maar met twee personen om."

Als Paolo niet hoeft te werken, is foto's maken zijn grote passie. "Toen ik de omvang van deze crisis doorhad, besloot ik de situatie vast te leggen. De foto's dienen als geheugen van deze catastrofe. Ik geloof namelijk dat woorden met de tijd verloren gaan, maar de beelden, die blijven."

'Stop met bezuinigen'

Met de foto's wil hij ook een boodschap afgeven. "We moeten niet meer bezuinigingen op de gezondheidszorg, zoals de afgelopen jaren in Italië is gebeurd. Er moet meer geïnvesteerd worden, anders krijgen we een herhaling van deze crisis."

Twee collega's omhelzen elkaar. Twee collega's omhelzen elkaar.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië opent grenzen in juni: kunnen we er dan ook weer op vakantie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore