Vrouw aangehouden

Haatbrieven in de bus om corona bij Amerikanen: 'Aziaten hier niet welkom'

26 mei 2020 03:28 Aangepast: 26 mei 2020 03:28
De brief die de bewoners in de bus kregen. Beeld © KGO

De uitbraak van het coronavirus zorgt voor meer racisme tegen mensen van Aziatische afkomst. Dat merken ze ook in de Amerikaanse staat Californië. Daar ploften dreigbrieven op de mat.

Meerdere bewoners van de plaats San Leandro in Californië kregen de brieven. "Je hebt tot zaterdag 23 mei om 10.30 uur om te vertrekken. Aziaten zijn hier niet welkom", staat in de brief die Trinh, één van de bewoners, kreeg. Ze doet haar verhaal aan de lokale zender KGO.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brazilië haalt VS in met dagelijkse aantal coronadoden

In ieder geval een deel van de brieven is afkomstig van een 52-jarige vrouw, die op bewakingsbeelden is vastgelegd. Zij kon worden aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten.

Deze dame wordt verdacht van het verspreiden van de brieven. Deze dame wordt verdacht van het verspreiden van de brieven.

Daar is Trinh woest over: "Dit laat maar zien dat ze haatmisdrijven niet serieus nemen." Ze zegt dat haar buurt tot voor kort 'een rustige en veilige wijk' was. 

Meer racisme

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er sprake van meer racisme tegen mensen met een Aziatische achtergrond. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar in landen over de hele wereld. Human Rights Watch riep eerder deze maand regeringen op om er meer tegen te doen.

'We bidden voor haar'

Trinh wil alleen met haar voornaam genoemd worden in de media. Ze is bang voor aanvallen als haar volledige naam bekend wordt. De politie in San Leandro patrouilleert daarom ook extra in haar wijk.

Ze heeft wel een boodschap voor de aangehouden verdachte: "Mijn familie en ik zijn erg vergevingsgezind. Ik hoop dat ze hulp krijgt, want er is duidelijk iets mis met haar. We bidden voor haar."

In de buitenlucht wordt het coronavirus minder makkelijk verspreid

Waarom zijn de regels tegen corona voor binnen eigenlijk zo anders dan voor buiten?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dakloos door corona-racisme: grote zorgen over Afrikaanse migranten in China

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore