Onder een Boeing 747

Lancering Virgin Orbit-raket mislukt op eerste vlucht

26 mei 2020 01:13
Een foto tijdens een eerdere testvlucht. Beeld © AFP

Een poging van Virgin Orbit om een raket boven de Stille Oceaan te lanceren is mislukt. Het bedrijf van Richard Branson liet een draagraket los van onder de vleugel van een Boeing 747.

Het zou de eerste keer zijn dat Virgin Orbit een raket los zou laten. De vlucht vond plaats boven de Stille Oceaan, voor de kust van de Amerikaanse staat Californië. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Space-race: Amerika wil deze week mensen naar de ruimte brengen

Een paar seconden na het loslaten, moest de raket zijn motor ontsteken. Maar dat gebeurde niet, waarop ingenieurs van Virgin de vlucht moesten beëindigen. Dat heeft het bedrijf laten weten op Twitter.

50 procent kans

Van te voren was al gewaarschuwd dat er 50 procent kans was dat het mis zou gaan. Een woordvoerder van het bedrijf heeft gezegd dat meer onderzoek duidelijk moet maken wat er mis ging.

"De raket behield zijn stabiliteit na lancering en we staken onze eerstetrapmotor, Newton Three, aan. Toen deed zich een onregelmatigheid voor. Meer wordt duidelijk als onze ingenieurs de berg aan gegevens analyseren die we vandaag hebben verzameld."

Musk leeft mee

Er zijn meer dan twintig eerdere tests geweest, maar dit was de eerste keer dat LauncherOne daadwerkelijk werd losgelaten. Virgin Orbit wil zich graag in de lucratieve markt voor de commerciele ruimtevaart mengen, daar concurreert het onder meer met SpaceX van Elon Musk.

Musk zei op Twitter dat hij meeleeft met Virgin Orbit. "Het is ook heel moeilijk. Het duurde ook even voordat het ons lukte met Falcon 1."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naar de Maan en Mars: wie wint de space race?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore