Pūhāhonu

Grootste vulkaan ter wereld ontdekt op Hawaii

25 mei 2020 23:02
Onder deze rotsen schuilt een gigantische vulkaan. Beeld © NOAA

Kale rotsen die zo'n vijftig meter boven de oceaan uitsteken blijken de punt van de grootste en heetste schildvulkaan ter wereld. Pūhāhonu - Hawaïaans voor 'schildpad die voor lucht boven komt'- is gigantisch, maar niet meer actief.

De vorige recordhouder 'grootste vulkaan ter wereld' is ook onderdeel van Hawaii. Dat is Mauna Loa, een actieve schildvulkaan op het hoofdeiland. 

Uit onderzoek van onder meer de oceaanbodem blijkt dat Pūhāhonu bijna twee keer zo groot is. Deze vulkaan is te vinden in de Stille Oceaan, zo'n duizend kilometer ten noordwesten van hoofdstad Honolulu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vulkaan ontdekt in de Noordzee: 'Een toevalstreffer'

Vulkanologen hebben stukken rots geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat het magma bij uitbarsting erg heet was: zo'n 1700 graden.

Erosie

De onderzoekers schrijven dat Pūhāhonu zo'n 4500 meter omhoog rijst vanaf de bodem van de oceaan. Het gevaarte bevat zo'n 150.000 kubieke kilometer rots. Ter vergelijking: Mauna Loa, de vorige recordhouder, heeft een inhoud van 83.000 kubieke kilometer. 

De laatste uitbarsting van de oude recordhouder Mauna Loa was in 1984. De laatste uitbarsting van de oude recordhouder Mauna Loa was in 1984.

Maar eenderde van Pūhāhonu ligt boven de oceaanbodem. De rest van de grote, brede vulkaan is begraven onder puin, koraal en ander materiaal dat van de piek van de Pūhāhonu is afgesleten. Deze schildvulkaan is zo zwaar dat de aardkorst in miljoenen jaren tijd honderden meters is weggezakt.

Hoe komt een vulkaan tot uitbarsting?

Vulkaanuitbarstingen zijn fascinerend, maar kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Wat gebeurt er in de aarde en welk type vulkanen zijn er?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore