Zwembadfeestjes

Amerika herdenkt en viert feest, maar nadert 100.000 coronadoden

25 mei 2020 20:39 Aangepast: 25 mei 2020 20:44
Amerikanen gaan naar het strand, zoals hier bij Newport, Californië. Beeld © EPA

Een donkere mijlpaal voor de VS. De komende dagen telt het land officieel 100.000 mensen die overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Terwijl veel Amerikanen op verschillende manieren genieten van een lang weekend in verband met een feestdag, is het einde van de pandemie nog niet in zicht.

Het is Memorial Day, de dag dat Amerika haar omgekomen militairen herdenkt. Dit weekend geldt normaal ook als een onofficiële start van de zomer met grote sportevenementen, zoals de Indianapolis 500. Maar net zoals alle grote bijeenkomsten is ook de legendarische race uitgesteld in verband met de coronacrisis.

President Trump legt tijdens Memorial Day een krans op de nationale begraafplaats in Arlington, Virginia. President Trump legt tijdens Memorial Day een krans op de nationale begraafplaats in Arlington, Virginia.

Vakantieweekend

In de VS is dit vakantieweekend op verschillende manieren gevierd. Op sommige plekken lijkt het coronavirus even verleden tijd: drukke stranden, volle parken en restaurants die open zijn. Zo gingen op social media de onderstaande beelden van een zwembadfeestje in Missouri snel rond. Want afstand houden was er daar niet bij. 

Ook een aantal stranden was druk bezocht, zoals Daytona Beach in Florida. "Het is voor het eerst in lange tijd dat ik zoveel mensen bij elkaar zie", zegt badgast Stanley tegen Reuters. 

'Niet stoppen met leven'

Strandganger Kevin zegt over de drukte: "Je moet je handen wassen en schoon blijven, maar je kunt niet stoppen met leven." Uiteindelijk moest de politie ingrijpen, omdat het op sommige plekken te druk werd met groepen mensen.

In de Texaanse stad Houston ging de horeca dit weekend na twee maanden weer open. Ook hier verschenen al snel filmpjes van drukbezochte zwembadfeestjes in clubs, zoals hieronder.

De burgemeester van Houston reageerde boos: "Er komen teveel mensen samen in onze clubs, kroegen en op zwembadfeestjes. Zonder afstand te houden, zonder mondmasker."

Winkels en bedrijven open

Amerika telt met ruim 1,6 miljoen de meeste besmettingen ter wereld en heeft ook wereldwijd de meeste coronadoden: bijna honderdduizend. New York Times laat online zien hoeveel mensen dat eigenlijk zijn.

Maar de verschillen tussen de vijftig staten blijven groot. Overal zijn in meer of mindere mate versoepelingen doorgevoerd. Terwijl restaurants in de staten New York of Illinois nog geen gasten mogen ontvangen, zijn in veel zuidelijke staten winkels en bedrijven wel open. Maar dan wel met restricties op bijvoorbeeld het aantal gasten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Amerikaanse matrozen testen na herstel opnieuw positief op Covid-19

In het zwaar getroffen New York lijkt het ergste achter de rug lijkt. Maar staten als Arkansas, Virginia en Maine meldden vorige week juist een recordaantal besmettingen op een dag. Zo blijven er door de hele VS zorgen over de versoepelingen en de drukte van afgelopen weekend. 

Josh speelt elke avond trompet voor coronadoden in New York

Veteraan Josh: ''Ik sluit m'n ogen en denk aan de mensen die overleden zijn.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore