Ga naar de inhoud
'Virus niet verslagen'

Al 18 mensen besmet door besloten feest in restaurant vlak over Duitse grens

Het restaurant waar het besloten feest gegeven werd. Beeld © Lars-Josef Klemmer

Een besloten feest in een restaurant in het Duitse Leer, vlak over de grens bij Groningen, laat zien dat het coronavirus nog niet verslagen is. Al 18 mensen zijn besmet geraakt nadat feestgangers zich niet aan de coronaregels hielden. 118 mensen zitten in quarantaine, de restauranteigenaar riskeert een gigantische boete.

Een restauranteigenaar van een zaak in het Duitse Leer besloot vorig weekend een feest te geven. De reden daarvoor? Hij was zo blij dat de zaak door een versoepeling van de lockdownregels weer open mocht.

Besloten feest

Volgens de Duitse zender NDR raakten veertien personen tijdens dat feest besmet in het restaurant. Vier anderen raakten geïnfecteerd door contact met iemand die bij het besloten feest was geweest.

118 personen moeten uit voorzorg in quarantaine. Een aantal van hen vertoont ook al symptomen van het coronavirus. 

'Belgisch
Lees ook:
'Belgisch parlementslid Van Langenhove betrapt op lockdownfeestje'

Ook een flink aantal managers van de nabijgelegen scheepswerf Meyer moeten in quarantaine, omdat de HR-manager van die werf bij het besloten feest aanwezig was.

De mensen op het feest leefden de coronaregels niet na. Volgens getuigen schudden ze handen, had het personeel geen mondkapjes op en hielden ze zich niet aan de afstandsregels.

Gebrekkige gastenlijst

Ook werd de gastenlijst niet goed bijgehouden, waardoor pas in de loop van de week duidelijk werd wie er precies bij het feest aanwezig waren. De eigenaar van het restaurant kan daarvoor een boete krijgen van maximaal 25.000 euro.

President
Lees ook:
President Oostenrijk ver na 'corona-sluitingstijd' betrapt op terras

Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid, Carola Reimann, laat de uitbraak zien dat het virus nog niet verslagen is. "Het is er nog steeds en we moeten er samen voor zorgen dat de inspanningen van de afgelopen weken niet voor niks zijn geweest." 

Het risico op besmetting is volgens Reimann vooral groot als verschillende huishoudens bij elkaar komen.

Corona veroorzaakt trombose: hoe zit dat?

02:05
Bekend was al dat mensen met Covid-19 nog lange tijd last blijven houden van hun longen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat het virus bij de helft van de ic-patiënten ook trombose veroorzaakt. Hoe dat werkt, leggen we in deze video uit.