Coronamaatregelen

Boris Johnson blijft achter zijn topadviseur staan: 'Volgde zijn ouderlijk instinct'

24 mei 2020 23:08 Aangepast: 24 mei 2020 23:16
Dominic Cummings. Beeld © Getty Images

De Britse premier Boris Johnson blijft achter zijn adviseur Dominic Cummings staan. Cummings ligt onder vuur sinds bekend werd dat hij eind maart met zijn auto naar zijn ouders reed aan de andere kant van het land, terwijl hij zelf klachten had. Dat is tegen de coronamaatregelen die op dat moment golden in het land.

"Ik geloof in elk opzicht dat hij zich verantwoord en volgens de wet heeft gedragen", zei Johnson  in een persconferentie.

'Ouderlijk instinct'

Cummings reed eind maart naar Durham om zijn jonge zoon onder te brengen bij opa en oma. Dat deed hij omdat zijn vrouw Covid-19 onder de leden had. Cummings 'volgde daarmee zijn ouderlijke instinct', aldus Johnson. De premier zei zijn adviseur daarom niets verwijten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse topadviseur onder vuur om negeren lockdownregels ondanks ziekte

De Britse oppositie vindt de handelswijze van Cummings niet kunnen en eiste zijn vertrek.  Labour-leider Keir Starmer pleit in reactie echter voor een onderzoek naar Cummings. Ook uit sommige Conservatieve bankjes klinkt de roep tot het vertrek van Johnsons adviseur.

Brein achter brexit

Cummings staat als politiek adviseur bekend als het brein achter het Britse vertrek uit de Europese Unie en de succesvolle campagne van het pro-brexitkamp in het referendum in 2016.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore