'Hypocriet'

Britse topadviseur onder vuur om negeren lockdownregels ondanks ziekte

24 mei 2020 09:27 Aangepast: 24 mei 2020 10:15
Dominic Cummings. Beeld © Getty Images

Een topadviseur van de Britse premier Boris Johnson zou meerdere keren de strenge lockdownregels in het land aan zijn laars hebben gelapt. Terwijl alle Britten geacht werden thuis te zitten, reed Dominic Cummings met een mogelijke coronabesmetting honderden kilometers door Engeland.

Cummings geldt als een van de machtigste mensen van Downing Street. Hij zou eind maart, vlak nadat Johnson een nationale lockdown had afgekondigd, naar Durham zijn gereden om zijn zoontje onder te brengen bij opa en oma. Dat deed hij omdat zijn vrouw besmet was met het coronavirus. 

Cummings had zelf echter ook griepverschijnselen. De overheid maakte destijds bekend dat hij uit voorzorg in zelfisolatie zou gaan, maar The Guardian schrijft dat hij toen vanuit Londen naar de boerderij van zijn ouders in Durham is gereden. Een rit van zo'n 420 kilometer.

Nog een autorit

Na deze onthulling ontstond in de Britse media een hoop ophef. Nu blijkt dat Cummings ook een tweede autorit zou hebben gemaakt, ondanks een waarschuwing van de politie van Durham na zijn eerste verplaatsing op 31 maart. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boris Johnson ontslagen uit het ziekenhuis

Een buurman van Cummings ouders zou de adviseur namelijk ook op 5 april in Durham hebben gezien. Een andere getuige zegt hem daar ook op 19 april te hebben gezien. De adviseur zou toen tegen de wandelaar gezegd hebben dat hij de bloeiende grasklokjes zo mooi vond. Cummings ontkent de rit op 19 april en noemt het verhaal 'volkomen onjuist'.

In commentaren wordt Cummings 'een hypocriet' genoemd die nu 'in een politiek onhoudbare positie' zou zijn terechtgekomen. De Britse oppositie vindt zijn handelswijze niet kunnen en eist zijn vertrek. De regering-Johnson voelt daar, evenals Cummings, vooralsnog niets voor.

Britse premier Johnson in video: 'Ik heb corona en ben in thuisisolatie'

Premier Johnson maakte eind maart bekend in thuisisolatie te gaan vanwege coronaverschijnselen. Hij belandde uiteindelijk op de ic.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore