De zonen van Jamal Khashoggi, de Saoedische journalist die anderhalf jaar geleden vermoord werd, vergeven zijn moordenaars. "Wie vergeeft krijgt een beloning van Allah", schrijven zij in een tweet.
Journalist Jamal Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Turkije.
Betrokkenheid Saoedische kroonprins
Er werd wereldwijd met afschuw gereageerd op de moord. Veel beschuldigende vingers wezen richting de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij ontkende altijd opdracht te hebben gegeven voor de moord, maar gaf vorig jaar toe dat 'ook hij verantwoordelijkheid draagt' omdat hij op het moment van de moord 'aan het roer' stond.

In een tweet schrijven de zoons van Khashoggi nu dat ze zijn moordenaars vergeven. "Op deze gezegende avond in de gezegende maand van de ramadan herinneren wij ons wat God zei: Als een persoon kan vergeven en het kan goedmaken, dan krijgt hij een beloning van Allah."
Vergeving
Ze vervolgen: "Daarom kondigen de zoons van martelaar Jamal Khashoggi aan dat we zijn moordenaars vergeven."
Zonen vermoorde journalist Khashoggi willen lichaam vader terug
In Saoedi-Arabië zijn vijf mensen ter dood veroordeeld voor de moord, drie anderen hebben een celstraf gekregen. Of de vergeving consequenties heeft voor de veroordeelden is niet duidelijk.
De moord op Khashoggi: wat is er precies gebeurd?
In oktober 2018 ging de Saoedische journalist Jamal Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om zijn scheidingspapieren op te halen. Zijn nieuwe verloofde bleef buiten op hem wachten. Vergeefs. Haar geliefde kwam nooit meer naar buiten.
Vermoord
Al snel wisten de Turken te melden dat Khashoggi op gruwelijke wijze in het consulaat was vermoord. Vanaf dat moment gingen de wildste verhalen rond over wat er met het lichaam van Khashoggi gebeurd zou zijn.
Pas twee weken later meldden de Saoedi’s dat Khashoggi inderdaad om het leven was gekomen, maar dat dit het gevolg was van een gevecht.
Audiofragmenten
Al snel bleek het toch anders te zitten. De Apple Watch van Khashoggi had alle audio van dat bewuste moment in het consulaat opgenomen. Hoewel deze fragmenten tot op de dag van vandaag geheim zijn gebleven, niet verspreid onder media, hebben Turkse journalisten toch naar de opnamen kunnen luisteren.
De fragmenten liegen er niet om. Khashoggi zou eerst verteld zijn dat ze hem mee terug naar Saoedi-Arabië zouden nemen. Daarna werd gezegd dat ze hem in slaap zouden brengen, waarna de laatste woorden van Khashoggi volgden: "Ik heb astma, alsjeblieft, je wurgt me."
Kettingzaag
Khashoggi zou zijn verdoofd met een kalmerend middel en daarna gestikt met een plastic zak over zijn hoofd. Nadat hij was gedood, zou zijn lichaam in stukken zijn gezaagd. In de fragmenten zou een elektrische zaag te horen zijn geweest. Wat daarna met de lichaamsdelen is gebeurd, is nog steeds niet duidelijk.