'Naar Moskou gebracht'

Tsjetsjeense leider Kadyrov besmet met corona, opgenomen in ziekenhuis

21 mei 2020 22:21 Aangepast: 21 mei 2020 22:24
In april bezocht Kadyrov nog een ziekenhuis in verband met het coronavirus. Beeld © TASS

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov (43) ligt in het ziekenhuis omdat hij besmet is met het coronavirus. Dat melden Russische media. Hij zou met een vliegtuig naar Moskou zijn gebracht om daar te kunnen herstellen van het virus.

Hoe het met Kadyrov gaat, is nog onduidelijk.

Tsjetsjenië is een autonome republiek in het zuidwesten van Rusland. De regio strijdt voor onafhankelijkheid en Kadyrov is er sinds 2007 president.

Russische premier ook besmet

Vorige week raakte de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin ook al besmet met het coronavirus, en bleken ook de Russische premier Mikhail Mishustin en de minister van Cultuur Olga Lyubimova besmet. In heel Rusland zouden ruim 318.000 mensen positief getest zijn op het virus en zeker 3000 mensen zouden eraan zijn overleden.

Nu zou Kadyrov dus ook opgenomen zijn in het ziekenhuis met het virus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afwijkend beleid Tsjetsjenië: stokslagen, bedreigingen en scheren tegen corona

Kadyrov kwam al meerdere keren in het nieuws tijdens de coronacrisis vanwege zijn opvallende coronabeleid. Het eerste incident was eind maart. Toen verscheen er een video waarin een groep agenten in Tsjetsjenië met grote plastic buizen aan het patrouilleren was. Deze methode werd ingezet om de lockdown hardhandig te handhaven.

Grenzen dicht

Een week later sloot Kadyrov de grenzen van Tsjetsjenië met de rest van Rusland. Hierop kreeg Kadyrov voorzichtige kritiek van de Russische regering, waar hij zich niets van aantrok.

Kadyrov en Tsjetsjenië

Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland in het Kaukasus-gebergte. De inwoners zijn vooral moslim en hebben al eeuwen een moeizame relatie met het centrale gezag in Moskou. Soms liep dat uit op oorlog, zoals in de jaren 90 en begin deze eeuw.

Sinds 2007 is Ramzan Kadyrov in Tsjetsjenië aan de macht. Kadyrov moet van Rusland voorkomen dat er weer oorlog uitbreekt. Dat lukt, maar met een hoge prijs. Kadyrov voert een schrikbewind met onder meer martelingen van tegenstanders en homoseksuelen. Moskou heeft nog nooit ingegrepen.

Daarna volgde een incident met een Russische journaliste. In de oppositiekrant Novaya Gazeta had journalist Jelena Milasjina een reportage geschreven over corona in Tsjetsjenië. Ze schreef onder andere dat coronapatiënten door de autoriteiten op één lijn werden gesteld met terroristen. Daar werden de patiënten zo bang van, dat ze hun ziekte begonnen te verbergen en thuis stierven.

Rel met journalist

Kadyrov reageerde woedend, met een verkapte bedreiging aan het adres van de journaliste: "Probeer ons niet te veranderen in bandieten en moordenaars."

En eind april kwam Kadyrov nog in het nieuws nadat hij zijn haren had afgeschoren. Het was volgens hem dé oplossing tegen het probleem dat ook daar de kappers voor langere tijd dicht moesten.

Kadyrov met coronakapsel Kadyrov met coronakapsel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore