Na uitbraak coronavirus

Autoriteiten Wuhan verbieden handel in wilde dieren

21 mei 2020 22:00
Vrouw verkoopt vlees op markt in Wuhan. Beeld © EPA

Het eten, jagen, fokken en verhandelen van wilde dieren is voortaan verboden in de Chinese stad Wuhan. Daar brak het coronavirus voor het eerst uit, zeer waarschijnlijk nadat mensen wilde dieren hadden gegeten op een dierenmarkt.

Sinds de uitbraak van het coronavirus staan de Chinese autoriteiten zwaar onder druk om serieus werk te maken van het stoppen van de handel. In februari kondigde China al een tijdelijk verbod af op het eten van wilde dieren. Later dit jaar wordt permanente landelijke wetgeving verwacht die het eten van wilde diersoorten verbiedt.

Uitkoopprogramma's

Veel steden nemen de vlucht naar voren en hebben – net als Wuhan – alvast eigen wetgeving ingevoerd. Ook hebben een aantal regio's programma's aangekondigd om fokkers van wilde diersoorten uit te kopen, zodat ze kunnen overgaan op het fokken van bijvoorbeeld varkens of kippen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we maar weinig weten over de situatie in Wuhan

Onderzoeken duiden erop dat het coronavirus afkomstig was van vleermuizen en via een ander dier op mensen is overgesprongen. Welk dier dat was, is nog niet helemaal opgehelderd, maar mogelijk ging het om een schubdier.

Traditionele medicijnen

De schubben van deze dieren worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen. Die traditie mag voorlopig blijven bestaan. Wilde dieren mogen nog steeds worden gefokt en verhandeld voor de medicijnen. Of ook de handel in schubdieren nog steeds mag doorgaan, is niet helemaal duidelijk.

In beslag genomen schubdier. In beslag genomen schubdier.

Dierenactivisten hadden liever gezien dat ook deze handel in wilde dieren zou worden gestopt. Ze zijn bang dat veel bedrijven de traditionele medicijnen als excuus zullen gebruiken om door te gaan met hun illegale handel. Ook de bontindustrie mag doorgaan met het verhandelen van wilde diersoorten.

Beruchte straatmarkt Wuhan weer open: 'De zaken gaan slecht'

Half april mochten in Wuhan de straatmarkten weer open waar exotische dieren werden verhandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore