Wekenlange spanningen

Woede na geweld tegen Belgische agenten: 'Het moet gedaan zijn met de bepampering'

21 mei 2020 14:49 Aangepast: 22 mei 2020 08:58
Agenten in het Belgische Anderlecht worden geschopt en geslagen tijdens een aanhouding. Beeld © Facebook VSOA Politie

Het zijn heftige beelden van een arrestatie die compleet uit de hand loopt. Twee agenten proberen een verdachte in bedwang te houden terwijl ze geschopt en geslagen worden. De politievakbond ziet het geweld tegen agenten in de Belgische hoofdstad toenemen en slaat alarm. "We horen geen enkele concrete oplossing."

De twee politieagenten waren woensdagavond in Anderlecht, een voorstad van Brussel, op zoek naar de verdachte van een steekpartij. Toen ze hem wilden arresteren ging het mis.

Omstanders filmden hoe de verdachte zich verzette tegen de arrestatie. De agenten wisten hem vast te houden, maar andere omstanders werkten de arrestatie tegen en begonnen te slaan en te schoppen.

De beelden gingen vlak na het incident snel rond op social media. Ook de politievakbond VSOA deelde ze en voegde er een noodkreet aan toe. Geweld tegen agenten zou volgens de vakbond geen uitzondering meer zijn in Brussel.

"Wekelijks krijgen wij van onze collega’s die werkzaam zijn in de Brusselse politiezones verhalen en beelden hoe zij moeten tussenkomen in vaak zeer moeilijke omstandigheden", schrijft de vakbond bij de video.

Gespannen sfeer

Spanningen tussen de politie en inwoners van de wijk Anderlecht zijn er al langer. Afgelopen april zorgden tientallen jongeren voor rellen in dezelfde wijk.

Aanleiding was toen de dood van de 19-jarige Adil. Hij probeerde een politiecontrole te ontwijken maar werd daarbij aangereden door een politieauto. Zijn overlijden zorgde voor veel woede. Bij de rellen die daarop uitbraken werden politieauto's vernield en een dienstwapen gepikt en leeggeschoten. Ook dit werd gefilmd en op social media veelvuldig gedeeld.

Vanuit de politiek werden de jongeren, maar ook de politie bekritiseerd. Zo vroeg staatssecretaris Pascal Smet zich af of de politiecontrole op dat moment wel de prioriteit van de politie had moeten hebben.

Een statement dat de politievakbond met het recentste incident opnieuw aanhaalt. "Hadden onze collega's het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit?"

'Agenten hebben een trauma opgelopen'

"Gek genoeg schrik ik zelf niet eens meer van de beelden", laat Vincent Houssin per telefoon weten. Als woordvoerder van politievakbond VSOA hoort hij steeds vaker verhalen van agenten die fysiek ernstig worden belaagd.

"De agent die een schop tegen het hoofd kreeg ligt nog in het ziekenhuis. Hij heeft een hersenschudding opgelopen en zijn neus gebroken. Maar hij is vanzelfsprekend ook getraumatiseerd. Zo'n harde schop tegen het hoofd is wat mij betreft poging tot doodslag."

Jeugdbendes

Het incident is volgens Houssin tekenend voor hoe overheden en politie de macht over sommige wijken verliezen. "Je ziet hoe een jeugdbende iemand die verdacht wordt van zware feiten probeert te bevrijden. Dat die persoon mogelijk iemand heeft neergestoken accepteren ze maar gewoon."

Zijn vakbond krijgt meerdere keren per week meldingen van geweldsincidenten tegen agenten. "Telkens krijgen wij geen gehoor bij de politiek, onze mensen moeten het zelf maar oplossen."

Blijven delen

Na het incident van woensdag besloot Houssin met zijn collega's de beelden ook zelf te gaan delen. "Als agent zelf video's maken en online verspreiden ligt gevoelig, maar deze beelden maakten de jongeren zelf. Het is goed dat iedereen nu eens kan zien tegenover welke gevaren je als politie komt te staan."

De oplossing hoeft volgens Houssin niet al te ingewikkeld te zijn. "Zet in de wijken waar de meeste problemen zijn grote opkuisacties op. Scan met grote politiekorpsen de wijk, mensen die in overtreding zijn pak je op. Repressie is echt de enige oplossing."

Volgens hem zijn ook veel wijkbewoners de geweldsincidenten helemaal beu. "99 procent van de mensen leeft er gewoon zoals het hoort. Een kleine minderheid verpest het nu voor de rest dus die moet aangepakt worden. Zolang dat niet gebeurt blijven wij dit soort filmpjes delen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore