Miljoenen mensen geëvacueerd

Orkaan Amphan houdt huis in India en Bangladesh: zeker 20 doden

21 mei 2020 09:11 Aangepast: 21 mei 2020 09:22
Inwoners proberen te redden wat er te redden valt uit de verwoeste woningen. Beeld © AFP/Dibyangshu Sarkar

In delen van India en Bangladesh heeft orkaan Amphan een spoor van vernieling achtergelaten. Windsnelheden tot 185 kilometer per uur en overstromingen vernielden duizenden huizen. Minstens 20 mensen zijn overleden. "Een grotere ramp dan het coronavirus", aldus premier Mamata Banerjee van de Indiase deelstaat West-Bengalen.

De orkaan kwam woensdag aan land in Bangladesh en de Indiase provincie West-Bengalen. Miljoenen mensen waren daar uit voorzorg geëvacueerd. Inwoners die zijn gebleven zagen hoe de cycloon maar weinig heel liet.

Bomen werden uit de grond getrokken en elektriciteitspalen vielen om. Vooral de miljoenenstad Kolkata is hard getroffen.

Kolkata ligt in de Indiase deelstaat West-Bengalen. Alleen daar zouden al minstens 12 doden zijn gevallen door de orkaan. "Deze ramp is erger dan het coronavirus", reageert Mamata Banerjee op de enorme ravage. 

De premier van de Indiase deelstaat noemt bij Indiase nieuwszenders de orkaan een 'dans van razernij' die haar inwoners heeft geteisterd. Door de schade zijn veel mensen afgesloten van elektriciteit. Wegen zijn overstroomd en huizen onbewoonbaar.

Corona

De afgelopen dagen werden inwoners in India en Bangladesh al uit voorzorg geëvacueerd. Een lastige operatie want het verplaatsen van grote groepen mensen betekende een verhoogd risico op nieuwe coronabesmettingen. 

Inwoners van Bangladesh worden uit voorzorg geëvacueerd. Ook daar zorgde orkaan Amphan voor flinke schade. Inwoners van Bangladesh worden uit voorzorg geëvacueerd. Ook daar zorgde orkaan Amphan voor flinke schade.

Het heftigste deel van orkaan Amphan lijkt inmiddels achter de rug. Maar de enorme regenval en wateroverlast van de orkaan dreigen de komende dagen nog voor veel problemen te zorgen. 

Zo is Bangladesh door haar lage ligging extra kwetsbaar voor overstromingen. Doordat wegen overspoeld zijn, kunnen hulpdiensten maar lastig bij de zwaar getroffen gebieden komen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore