Geen virustesten

Griekenland half juni weer open voor toerisme

20 mei 2020 20:15 Aangepast: 21 mei 2020 08:28
Beeld © Getty Images

Griekenland wil het toeristisch seizoen op 15 juni weer opstarten na de lockdown door het coronavirus. Dat zei premier Kyriakos Mitsotakis vandaag in een toespraak voor de televisie.

"De toeristische periode begint op 15 juni, dan kunnen de seizoenshotels weer open", zei Mitsotakis. Het is een belangrijke stimulans voor de economie, benadrukte de premier. Hij voegde eraan toe dat internationale vluchten op 1 juli geleidelijk worden hervat. "We zullen de economieoorlog winnen net zoals we de gezondheidsstrijd hebben gewonnen", aldus de premier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen we nou naar Frankrijk of niet?

Het land, dat nog steeds herstellende is van de schuldencrisis, heeft dringend behoefte aan inkomsten uit toerisme. Die vertegenwoordigen direct en indirect meer dan een vijfde van zijn economie. Volgens het ministerie van Toerisme had Griekenland vorig jaar 33 miljoen bezoekers en inkomsten uit toerisme ter waarde van 19 miljard euro.

Eerste bezoekers

Minister van Toerisme Harry Theocharis zei dat eind mei een lijst met landen wordt aangekondigd die de vluchten naar Griekenland kunnen hervatten. Bulgaren en Noord-Europeanen zullen onder de eerste bezoekers zijn, zei de minister, naast Israëli's en Cyprioten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen

Inkomende reizigers hoeven geen virustesten of quarantaine te ondergaan, maar in toeristische gebieden worden wel steekproeven uitgevoerd, aldus de minister. Theocharis voegde eraan toe dat 600 bedden speciaal worden gereserveerd voor coronaviruszorg op de Griekse eilanden.

Weinig doden

Griekenland, met een bevolking van ongeveer 11 miljoen, heeft 2850 bevestigde gevallen van het coronavirus en 166 doden gemeld. Dat is een fractie vergeleken met landen als Italië, Spanje en Frankrijk.

Mitsotakis zegt dat de snelle reactie van zijn land op het virus een 'paspoort van veiligheid, geloofwaardigheid en gezondheid' is om bezoekers aan te trekken.

Code oranje voor alle landen: alleen reizen als dat echt moet

Het Nederlandse kabinet is er nog niet over uit hoe ze moeten omgaan met de zomervakantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore