Buitenland

Trump dreigt financiering WHO permanent te stoppen en lidmaatschap op te zeggen

19 mei 2020 07:24 Aangepast: 19 mei 2020 08:12
Donald Trump Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd om de financiering voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO permanent stop te zetten, tenzij er binnen de komende 30 dagen 'substantiële verbeteringen' worden aangebracht.

De Verenigde Staten waren ieder jaar goed voor een bijdrage van 400 tot 500 miljoen dollar aan de organisatie, die vorig jaar een budget van ongeveer 4,2 miljard dollar (3,85 miljard euro) had.

Op 14 april heeft de VS de contributie tijdelijk opgeschort, met daarbij de boodschap dat de regering-Trump onderzoek wilde doen naar de - volgens Trump - gefaalde respons op de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: voorlopig geen geld naar WHO, 'gefaald in basisplicht'

Vier pagina's verwijten

In een vier pagina's tellende brief trekt Trump van leer tegen Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. De Amerikaanse president verwijt de WHO onder meer niet goed op signalen over een nieuw virus te hebben gehandeld, te langzaam te reageren en te veel naar China te hebben geluisterd.

Volgens de VS is de 'enige manier waarop we verder kunnen komen' als de WHO aantoont onafhankelijk van China te kunnen opereren. Als dat niet binnen 30 dagen heeft gezorgd voor 'substantiële verbeteringen', zegt Trump zijn tijdelijke bevriezing van de financiering van de VS aan de WHO permanent te maken.

Trump dreigt ook om dan het lidmaatschap van de WHO te 'heroverwegen'. "Ik kan geen dollars van Amerikaanse belastingbetalers gebruiken om een organisatie te financieren die zo duidelijk niet Amerika's belangen dient", besluit hij zijn brief.

De WHO heeft gisteren en vandaag haar jaarlijkse vergadering. Dat gaat digitaal en is korter dan normaal. Trump heeft gezegd snel meer duidelijkheid te verschaffen, maar niet te willen spreken tijdens de bijeenkomst.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore