Versoepeling

Spaanse minister: 'Toeristen in zomer onder voorwaarden welkom'

18 mei 2020 16:23 Aangepast: 18 mei 2020 20:17
Lege stranden van Lloret de Mar. Beeld © Getty Images

Het buitenlandse toerisme in Spanje kan vanaf eind juni weer op gang gebracht worden. Tenminste, als versoepeling van maatregelen geen negatief effect heeft. Dat heeft minister van Transport José Luis Ábalos gezegd op de Spaanse tv.

De minister wil daarbij dan wel kijken naar de gezondheidstoestand in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. Hij zei ook dat de Spanjaarden dan weer buiten hun eigen provincie mogen reizen.

Wie nu het land wil binnenkomen, moet 14 dagen verplicht in quarantaine. De huidige noodtoestand die vanwege het coronavirus is uitgeroepen, wordt als het parlement dat goedkeurt nog een keer voor twee weken verlengd.

De verwachting is dit dan voorlopig de laatste keer zal zijn. De uitzonderingstoestand loopt dan eind juni af.

Eilanden

Ábalos zei dat de autoriteiten voorbereidingen treffen om het toerisme te controleren en in goede banen te leiden. Hij ziet allereerst veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld de Balearen en Canarische Eilanden omdat daar 'de gezondheidstoestand heel positief is'. De minister zei niet wat hij precies voor ogen heeft, maar komt naar eigen zeggen heel snel met concrete plannen.

Spanje wordt wat Ábalos betreft een 'aantrekkelijk land vanuit gezondheidsoogpunt', omdat er voor toerisme vertrouwen nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanje meldt laagste dodental sinds twee maanden, maatregelen verder versoepeld

De toerismesector staat voor 12 procent van de Spaanse economie en wil dat het snel afgelopen is met de beperkende maatregelen. De sector zou dit jaar hoe dan ook al ergens tussen de 90 en 125 miljard euro verlies lijden, zelfs als de regering eind juni het buitenlandse toerisme weer toelaat.

Spanje is met bijna 28.000 doden en meer dan 230.000 besmettingen één van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Alleen de VS, Rusland, Groot-Brittannië en Brazilië tellen officieel meer besmettingen.

Akropolis en Sint-Pieter

In andere landen gaan toeristische attracties deze week mondjesmaat open. Zo heeft Griekenland de wereldberoemde Akropolis in Athene en alle andere archeologische vindplaatsen in het land weer opengesteld voor het publiek na een sluiting van twee maanden.

In Vaticaanstad is de Sint-Pietersbasiliek voor het eerst in twee maanden weer open voor bezoekers.

Volgens persbureau EPA zijn dit Nederlandse toeristen, die vandaag de Akropolis hebben bezocht. Volgens persbureau EPA zijn dit Nederlandse toeristen, die vandaag de Akropolis hebben bezocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore