Schietstoel geactiveerd

Canadees toestel stort neer tijdens militaire vliegshow, een dode

17 mei 2020 23:51 Aangepast: 18 mei 2020 04:58
Al wekenlang worden er vliegshows gegeven in Canada. Beeld © SIPA Press

Een vliegtuig van de Canadese luchtmacht is neergestort tijdens een vliegshow om de moreel van Canadezen tijdens de pandemie hoog te houden. Volgens lokale media zou het toestel op een huis terecht zijn gekomen. Een piloot kwam om het leven, een ander raakte zwaargewond.

De Canadese luchtmacht heeft dat bevestigd. De piloot heeft zijn schietstoel op tijd geactiveerd en de crash overleefd. Een ander bemanningslid is volgens de autoriteiten overleden.

Op een huis terechtgekomen

Tijdens het opstijgen vanaf het regionale vliegveld van Kamloops, in de westelijke Canadese provincie Britisch Columbia, is er iets mis gegaan. De stad ligt op zo'n 300 kilometer afstand van Vancouver. 

Op beelden op sociale media is te zien hoe het toestel snel stijgt en vervolgens neerstort. Op andere beelden is te zien hoe het toestel op een huis in de plaats terecht is gekomen.

In een tweet laat de Canadese luchtmacht weten dat nabestaanden van de familieleden zijn geïnformeerd. "Met pijn in het hart melden wij dat één bemanningslid de crash niet heeft overleefd, een ander is zwaargewond geraakt." Over de toedracht van het ongeluk is nog niks bekendgemaakt. 

Pas op, deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

De toestellen, zogenoemde Snowbirds, worden in Canada vaak ingezet om aandacht voor de luchtmacht te vragen. Tijdens de shows zijn er negen toestellen tegelijkertijd in actie. In zowel Canada als de VS zijn de vliegshows een gebruikelijk tafereel.

De crash was het tweede recente ongeval met de Snowbirds. Een van de jets van het team stortte vorig jaar neer in een onbevolkt gebied net voor een show in Atlanta. De piloot wist zichzelf te redden met zijn schietstoel.

Straaljagerpiloten geven show voor zorgpersoneel New York

Miljoenenstad New York is een stuk stiller dan normaal, maar vandaag werd de stilte doorbroken door de motoren van straaljagers. Elite-teams van de Amerikaanse luchtmacht gaven een vliegshow weg om de zorgmedewerkers in de stad te bedanken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore