Maatregelen verder versoepeld

Spanje meldt laagste dodental sinds twee maanden, maatregelen verder versoepeld

17 mei 2020 18:08 Aangepast: 17 mei 2020 18:08
In Barcelona blijven de strengere maatregelen langer van kracht. Beeld © EFE

De situatie in Spanje lijkt zich langzaam maar zeker te verbeteren. In het land zijn gisteren 87 mensen overleden door Covid-19. Dat is het laagste aantal doden in twee maanden tijd. Vanaf morgen wil Spanje de maatregelen in sommige regio's verder versoepelen.

Op 14 maart ging Spanje in strenge lockdown omdat het virus snel om zich heen greep. De Spanjaarden moesten grotendeels thuis blijven.

Sindsdien is het aantal nieuwe besmettingen en doden gedaald. De overheid wil het land in vier stappen heropenen.

Eilanden eerst

De bewoners van vier Spaanse eilanden gaan morgen als eerste naar fase 2. Het gaat om de Canarische eilanden La Gomera, El Hierro en La Graciosa en Formentera in de Middellandse Zee.

De bewoners van deze eilanden mogen weer op elk moment van de dag buiten wandelen of sporten, behalve tijdens de uurtjes voor de zeventigplussers (10-12 uur en 19-20 uur).

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Ik denk nog altijd dat ze zo terug kunnen komen uit Spanje, zoals ieder jaar'

Ook mogen ze op de eilanden weer afspreken met maximaal 15 personen. Winkelcentra, bioscopen, restaurants en café's gaan met beperkte capaciteit open. Nachtclubs blijven dicht.

Strenger in de grote stad

In de zwaar getroffen regio's Madrid en Barcelona blijven de maatregelen strenger. Mensen mogen alleen naar buiten voor werk, boodschappen, wandelen of om te sporten. 

Wel mogen kleinere winkels en bedrijven morgen open, zonder dat klanten een afspraak hoeven te maken. Druk mag het binnen niet worden. Ook musea, kerken, universiteiten en bibliotheken gaan open.

Coronavirus slaat genadeloos toe in Spaanse dorpjes

In Spanje slaat het coronavirus genadeloos toe in afgelegen vrijwel verlaten dorpen. Daar wonen vaak alleen nog ouderen.

Spanje is met 27.650 doden en 231.350 besmettingen één van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Alleen de VS, Rusland, Groot-Brittannië en Brazilië tellen officieel meer besmettingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore