Ga naar de inhoud
'Angst voor tweede golf'

China zet 8000 mensen in lockdown na nieuwe virusuitbraak

Autoriteiten proberen de uitbraak in Jilin onder controle te krijgen. Beeld © Sipa press

China telt officieel vijf nieuwe besmettingen. Dat lijkt niet veel, maar de autoriteiten maken zich ernstige zorgen om de stad Jilin, in het noordoosten van het land. Daar blijven mensen elkaar maar besmetten, dus is er lokaal een nieuwe lockdown ingesteld.

Mensen mogen de stad Jilin niet zomaar in of uit. Zeker 8000 bewoners zijn in strenge quarantaine gezet. Ze moeten binnen blijven en bezoek is niet welkom. Een persoon in het huishouden krijgt toestemming om op een bepaald tijdstip boodschappen te doen.

Hoog risico

Het leven in Jilin kwam juist weer wat op gang. Maar nu zijn bioscopen, sportscholen, zwembaden en internetcafés weer gesloten. Ook rijden er sinds deze week geen treinen meer. Het zijn strenge regels, maar het risico op besmetting in de regio is hoog, aldus de autoriteiten.

Gisteren telde Jilin drie nieuwe besmettingen. Een oudere man is overleden aan de gevolgen van het virus. De andere twee nieuwe besmettingen in China waren zieke reizigers die het land binnen kwamen.

Ontslagen

Zes ambtenaren in Jilin zijn ontslagen, omdat de uitbraak maar niet onder controle komt. In China maken ze zich zorgen om het gebied, dat grenst aan Noord-Korea en Rusland. 

De angst bestaat ook dat reizigers tussen verschillende steden het virus weer verder verspreiden in China. In Shenyang, de hoofdstad van een aangrenzende provincie, moeten reizigers uit Jilin verplicht drie weken in quarantaine in het ziekenhuis.

'Tweede golf'

China blijft worstelen met het virus. Een hoge medische adviseur in China zegt tegen CNN dat het een 'grote uitdaging' is om een tweede golf aan besmettingen te voorkomen. "De meeste Chinezen zijn nog vatbaar voor Covid-19, omdat er weinig immuniteit is", aldus Zhong Nanshan. "Het is momenteel niet beter dan in andere landen."

Dit is waarom Trump een Chinees laboratorium beschuldigt

02:43
Trump windt er geen doekjes om: volgens hem ligt de oorsprong van de corona-uitbraak in een Chinees laboratorium. Hoewel onderzoekers deze beschuldiging in twijfel trekken, komt die ook niet zomaar uit de lucht vallen.

Het officiële aantal besmettingen in China staat op 82.947. Officieel zijn in China 4634 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.