Opmerkelijk

Aartsbisschop betrekt Vaticaan bij kindermisbruikzaak in Polen

16 mei 2020 22:48 Aangepast: 16 mei 2020 22:50
Aartsbisschop Wojciech Polak Beeld © EPA

De belangrijkste Poolse aartsbisschop Wojciech Polak heeft het Vaticaan zaterdag geattendeerd op een misbruikzaak binnen de katholieke kerk in zijn land. De opmerkelijke actie van Polak dwingt het Vaticaan haast een onderzoek te starten naar deze affaire.

Polak liet weten dat bisschop Edward Janiak ervan wordt beschuldigd priesters van wie bekend is dat ze kinderen seksueel hebben misbruikt uit de wind te hebben gehouden. Het doorspelen van deze informatie is ongekend in het diep religieuze Polen.

Het is daarnaast ook een test voor de procedures die de paus vorig jaar introduceerde om een einde te maken aan dit soort misstanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stichting in VS hielp honderden pedoseksuele priesters met geld en onderdak

"Ik vraag priesters, nonnen, ouders en leraren om zich niet te laten leiden door de valse logica de kerk te beschermen die met succes misbruikers verborgen houdt", aldus Polak. "Er moet binnen de geestelijkheid geen mogelijkheid zijn minderjarigen seksueel te misbruiken. We staan niet toe dat deze misdaden met de mantel der liefde worden bedekt."

Nog altijd in functie

De zaak kwam onder de aandacht door een documentaire van de broers Tomasz en Marek Sekielski die zaterdag in première ging. Die laat zie hoe Janiak, nog altijd in functie in het bisdom Kalisz, nalaat actie te ondernemen tegen priesters die bekendstaan om hun wandaden tegen kinderen.

Janiak heeft niet gereageerd op de aantijgingen. Zijn kerkbestuur zei ter verdediging dat niet het hele verhaal van de ouders van vermeende slachtoffers is te zien in de film.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste pedopriester uit Frankrijk staat terecht voor misbruiken 10 jongetjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore