Ga naar de inhoud
'We staan te trappelen'

Italië opent grenzen in juni: kunnen we er dan ook weer op vakantie?

Op een Italiaans strand wordt de afstand tussen ligstoeltjes opgemeten. Beeld © EPA

Het is een grote stap op weg naar vrijheid. Italië is van plan de grenzen vanaf 3 juni te openen voor reizigers van en naar het buitenland. Maar zijn vakantiegangers uit Europa ook weer welkom?

Stukje bij beetje versoepelt het land met één van de zwaarste lockdowns van Europa de maatregelen:

  • Vanaf maandag mogen Italianen behalve hun familie ook weer hun vrienden zien

  • Restaurants gaan weer deels open

  • Begin juni mogen Italianen ook weer de grens over

  • En burgers uit de EU zijn ook weer welkom

De eerste drie waren al bekend. Dat mensen uit andere EU-landen weer welkom zijn, kondigde premier Conte vanavond aan.

'Dramatische periode'

"We stonden te dansen van het bericht", vertelt Klaartje Heerze vanuit Italië. Samen met haar man Torben ontvangt ze normaal gesproken tientallen vakantiegangers in hun villa in Umbrië. Maar sinds de lockdown begin maart zit het gezin thuis in een leeg huis. Alle boekingen werden opgezegd vanwege de coronacrisis.

"Het is een dramatische periode voor ons", zegt Torben. In één klap zijn ze hun belangrijkste inkomstenbron kwijtgeraakt. De onzekerheid zorgde voor stress en een hoop nare gevoelens.

Vanaf maandag mag in de regio's die minder hard zijn getroffen door het virus de horeca weer open. En hoewel dan ook campings en hotels weer op kunnen starten, mogen de Italianen tot juni niet naar een andere provincie reizen. De toeristische sector ligt voorlopig dus nog plat. 

Dat nu de grens opengaat, betekent voor Klaartje en Torben licht aan het einde van de tunnel. "We zijn ongelofelijk blij. Wat het ook mag betekenen." Want er is nog wel een hoop onduidelijk.

Niet meer in quarantaine

Als het gaat om praktische zaken is er nog veel onbekend over het reizen van Nederland naar Italië. Er zijn veel minder vluchten en met de auto moet je vanuit Nederland door landen die de grenzen nu nog wel dicht hebben. "Italië wil duidelijk de druk opvoeren in Europa om de grenzen open te stellen", zegt correspondent Eveline Rethmeier.

Volgens haar is het de Italiaanse regering er alles aan gelegen om de toeristische sector weer zo snel mogelijk op gang te krijgen. "Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten." Vanaf 3 juni hoeven mensen uit het buitenland ook niet meer verplicht twee weken in quarantaine. Daarmee is een grote belemmering voor toeristen weggenomen.

Italianen hopen dat Nederlandse toeristen weer komen

01:54
De campings rond het Gardameer en het Comomeer zijn leeg. De eigenaars hopen dat de velden in de zomer weer gevuld worden met Nederlandse bezoekers.

Ook de ANVR is blij met deze eerste stappen. "De afgelopen twee weken zagen we al, sneller dan verwacht, meer mogelijkheden in Europa", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Verschillende landen, waaronder Portugal, Kroatië en Griekenland, zetten al voorzichtige stappen. En nu dus ook Italië. "Er is weer een sprankje hoop voor de reisbranche." De ANVR adviseert reisorganisaties wel pas vanaf 18 juni weer vakanties aan te bieden.

'Vakantie
Lees meer:
'Vakantie misschien mogelijk naar landen met zelfde corona-risicoprofiel'

Of Nederlanders ook daadwerkelijk weer naar Italië mogen reizen, is ook afhankelijk van de Nederlandse regering. Voor heel Italië geldt op dit moment nog code oranje en is het advies: reis er alleen heen als het noodzakelijk is.

Anders dan anders

Toch verwacht de ANVR dat vakanties in Italië en andere Europese landen deze zomer wel weer mogelijk zullen zijn. Maar, waarschuwt de ANVR: het wordt wel een andere vakantie dan anders. Want overal zullen nog steeds strenge regels gelden om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Italiaanse grootouders knuffelen na 2 maanden kleinkind weer

01:58
Begin deze maand versoepelde Italië voor het eerst wat maatregelen. Grootouders en kleinkinderen konden elkaar weer in de armen sluiten.

Ook Rethmeier verwacht dat toeristen in Italië met maatregelen te maken krijgen. "Testen op koorts bijvoorbeeld. En ook in hotels en restaurants moet je afstand blijven houden. Dus het zal niet zo zijn als voorheen."

Duizend-en-een vragen

Voor Klaartje en Torben zal het ook aanpassen worden als ze weer vakantiegangers over de vloer krijgen. "Hebben we straks bijvoorbeeld mondkapjes nodig? We hebben nog duizend-en-één vragen."

De richtlijnen volgen vermoedelijk de komende tijd. Hoe dan ook staan ze te trappelen om hun deur weer te openen. En als dat kan, gaat het waarschijnlijk snel. "De eerste vakantieverzoeken hebben wel nu al binnen."