Buitenland

Nauwelijks vooruitgang in gesprekken EU en VK over handelsverdrag

15 mei 2020 19:01 Aangepast: 15 mei 2020 19:11
De Fransman Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU over de brexit. Beeld © AFP

De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over een toekomstig (handels)verdrag hebben deze week tijdens de derde ronde opnieuw weinig opgeleverd. Na afloop van een week durende reeks sessies via videoverbinding lieten beide partijen weten dat er niet of nauwelijks vooruitgang is geboekt.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier noemde het in Brussel 'teleurstellend dat er op een paar kleine stapjes na, geen enkele vooruitgang is geboekt met belangrijke onderwerpen'. Hij zei niet op te geven om het doel van een ambitieus handelsverdrag te halen.

Zijn Britse tegenhanger David Frost zei in Londen 'te betreuren dat er erg weinig vooruitgang is behaald op de belangrijkste openliggende zaken'. Op verschillende onderwerpen, waaronder toegang tot de Britse viswateren, liggen de EU en het Verenigd Koninkrijk ver uit elkaar.

Verwijtende sfeer

Beide partijen, met elk 250 experts in hun onderhandelingsteams, verwijten elkaar weinig toegeeflijkheid. Zo houdt Brussel vast aan gelijke normen voor Britse en Europese bedrijven voor arbeidsomstandigheden en milieu maar klaagde Frost dat zijn land nou juist af wil van EU-regels.

De gezant van premier Boris Johnson pleitte opnieuw voor een 'standaard-vrijhandelsverdrag' als dat tussen de EU en Canada, dat volgens hem zonder grote problemen en snel gesloten kan worden. Brussel vindt dat het Verenigd Koninkrijk en Canada onvergelijkbaar zijn.

De Britten zijn op 1 februari uit de EU gestapt maar volgen tot eind dit jaar nog de EU-regels. Voor 1 juli moeten ze aangeven of ze de onderhandelingen willen verlengen met een of twee jaar, maar tot nu toe geeft Londen aan dit niet te zullen doen. De vierde onderhandelingsronde van een week begint op 1 juni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Post-brexit: Barnier en Frost vervolgen hun steekspel in crisistijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore