Ga naar de inhoud
Virus 'onder controle'

Nieuw-Zeeland versoepelt coronamaatregelen naar 'nieuw normaal'

In Nieuw-Zeeland staan lange rijen bij de kapper. Beeld © AFP

Eten in een restaurant, werken op kantoor, winkelen en weer naar de kapper. Na bijna twee maanden lockdown worden de strenge maatregelen in Nieuw-Zeeland verder versoepeld. Het land met bijna vijf miljoen inwoners lijkt het virus goed onder controle te hebben.

In verschillende steden stonden mensen in de rij voor kapper. Klokslag middernacht werd er weer geknipt en geschoren. "Morgen op het werk zien we er weer scherp uit."

"We zijn de komende twee, drie weken volgeboekt", zegt Ali, een kapper in de kuststad Tauranga. "We verwachten alles: lang haar, thuiskapsels, grote dingen."

Niveau 2

Het land gaat qua coronamaatregelen nu terug naar 'niveau 2'. Dat betekent dat onder meer winkels, restaurants, parken, stranden en sportscholen weer open mogen. Mensen moeten wel afstand houden en zoveel mogelijk handen wassen.

Afspreken met vrienden en familie is geen probleem, maar het maximum aantal personen is tien. Dat geldt ook voor kerkdiensten en bruiloften.

Mensen kunnen vanaf nu ook weer reizen tussen verschillende regio's in Nieuw-Zeeland. Scholen openen maandag de deuren en op 21 mei gaan de cafés open.

Corona onder controle

Nieuw-Zeeland kan nu verder versoepelen, omdat het virus onder controle lijkt. Sinds het begin zijn 1497 mensen besmet geraakt. Slechts 21 mensen zijn overleden.

Waarom
Wereldwijd geprezen
Waarom zo weinig Nieuw-Zeelanders stierven aan corona

De afgelopen drie dagen zijn er ook geen nieuwe besmettingen geteld. Minder dan 70 mensen zijn op dit moment nog ziek met het virus.

Handel en toerisme

De strenge lockdown heeft het land economisch wel een grote klap gegeven. Nieuw-Zeeland is voor een belangrijk deel afhankelijk van handel en toerisme, maar de grenzen van het land zijn dicht.

De voorspelling is dat veel mensen hun baan nog gaan kwijtraken. In juni is mogelijk tien procent van de beroepsbevolking werkloos.

Om de economie te steunen komt de regering met een noodpakket van omgerekend ruim 27 miljard euro.

'Grote Depressie'

Volgens premier Jacinda Ardern heeft de economie er niet zo slecht voor gestaan sinds de Grote Depressie, maar ze denkt dat Nieuw-Zeeland er uiteindelijk weer bovenop komt.

R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

03:16
Het is een belangrijk getal voor eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen: de besmettingsgraad R, ook wel het reproductiegetal. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

"De regering heeft ons, met hulp van de Nieuw-Zeelanders, door een grote gezondheidscrisis geleidt en dat doen we ook met het herstel van onze economie", aldus Ardern.