Wetenschappers VS maken mondkapje dat oplicht door corona

Aan de Amerikaanse universiteiten van Harvard en MIT wordt gewerkt aan een nieuwe manier om het coronavirus op te sporen: een mondkapje dat oplicht als het longvirus wordt gedetecteerd. De methode kan helpen bij het in kaart brengen van besmettingen.
"Je kunt je voorstellen dat je het kunt gebruiken op vliegvelden als we wachten om aan boord te gaan", zegt MIT-onderzoeker Jim Collins tegen Business Insider. "Je kunt het dragen als je naar je werk gaat, of ziekenhuizen kunnen het gebruiken als een eerste screening in de wachtruimte."
Vroeg stadium
Eerder werkten de wetenschappers in het laboratorium van MIT aan de technologie als middel om het ebola- en zika-virus op te sporen. Nu wordt de aandacht verlegd naar het coronavirus. De ontwikkeling is volgens de wetenschappers nog in een vroeg stadium, maar het team hoopt over enkele weken aan te kunnen tonen dat het concept werkt.

Alles wat je moet weten over mondkapjes in het openbaar vervoer
In de praktijk worden biologische sensoren aan de binnenkant van de mondkapjes geplaatst. Als een persoon die besmet is met het coronavirus ademt, hoest of niest, beginnen de kapjes binnen één tot drie uur een fluorescerend licht af te geven. Het is nog niet duidelijk welke vorm de mondkapjes zullen krijgen.
Bewezen methode
In het laboratorium van het prestigieuze MIT werd in de loop der jaren al bewezen dat de technologie werkt bij het ontdekken van virussen, onder meer het SARS-virus, de mazelen, hepatitis C en de griep.