'Beschamende daad'

Hondurese militair ontslagen vanwege dansvideo op Tiktok

13 mei 2020 22:10 Aangepast: 14 mei 2020 09:37
De Hondurese militair die is ontslagen. Beeld © Youtube

In Honduras is een militair ontslagen nadat hij een dansvideo had geüpload op de app TikTok. De video gingen binnen enkele minuten viraal en werd volop gedeeld op sociale media. Maar zijn actie werd niet gewaardeerd door de Hondurese strijdkrachten: hij werd ontslagen.

In de video is te zien hoe de militair zijn geweer afdoet om vervolgens te dansen op het lied 'Tra, tra, tra' van Don Chezina. 

Volgens de Hondurese strijdkrachten is de man ontslagen omdat 'het een beschamende daad is die niet de waarden vertegenwoordigt van een militair'. 

Verboden voor leger

De man is niet de eerste militair die een volgens de strijdkrachten ongepaste video deelt op sociale media en daarvoor wordt ontslagen. Daarom hebben de Hondurese strijdkrachten militairen nu verboden om video's te maken voor TikTok. Dat schrijft de Hondurese krant La Prensa

Ook in de Verenigde Staten hebben drie van de vijf militaire afdelingen, waaronder het leger, hun leden verboden om TikTok te gebruiken. Volgens hen is de app niet veilig op het gebied van cyberbeveiliging. 

Onderzoek naar TikTok om bescherming privacy

Op TikTok kunnen mensen creatieve filmpjes plaatsen en delen. De app is met name populair onder kinderen en jongeren en heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart naar de populaire app. De vraag is of de privacy van de veelal jonge gebruikers voldoende wordt beschermd.

Kinderen worden door onze privacywet als extra kwetsbare groep gezien omdat zij zich minder bewust zijn van de gevolgen van hun handelen, zoals het delen van hun data met een commercieel sociaal netwerk. De AP verwacht later dit jaar met de eerste resultaten van dit onderzoek naar buiten te kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore