Sinds 16 maart gesloten

Duitsland versoepelt grenscontroles vanaf zaterdag

13 mei 2020 11:51 Aangepast: 13 mei 2020 12:45
De grens tussen Duitsland en Polen is plaatselijk gebarricadeerd. Beeld © Imago Stock & People GmbH

Duitsland versoepelt stap voor stap de grenscontroles vanaf zaterdag, melden Duitse media. Op 15 juni zouden dan alle grenscontroles die buitenlanders uit het land moeten weren, zijn opgeheven.

Het plan komt overeen met wat bondskanselier Angela Merkel wilde. Zij staat onder grote druk vooral uit haar eigen christendemocratische partij om de grenzen open te gooien.

Grenscontroles

Duitsland weert uit de meeste buurlanden met behulp van grenscontroles bezoekers uit vrees voor verspreiding van het coronavirus. Nederland en België vormen op dit beleid een uitzondering.

De grens tussen Nederland en Duitsland bleef open. En dat hebben ze in Roermond geweten

Bij Roermond en Vlodrop (Limburg) stonden verschillende malen files vol Duitsers.

De Duitse minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) heeft de afgelopen dagen met buurlanden en deelstaten aan de grens overlegd. Hij wil geleidelijk aan de grensbewaking weer terugbrengen naar het niveau van voor de coronacrisis.

Duitsland sloot 16 maart grenzen. Terug naar normaal houdt in dat er dan in beginsel geen controles aan de grens zelf zijn, maar wel dat er in de grensregio's meer controles van reizigers of transporteurs zijn dan elders. Volgens het Duitse persbureau dpa gaan ook afgesloten kleinere grensovergangen weer open.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

55.000 leerlingen bleven thuis na heropening scholen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore