Ga naar de inhoud
Zelf aan de lopende band

Musk opent Tesla-fabriek, ondanks regels: 'Dan arresteren ze me maar'

Elon Musk zegt zelf ook in de Tesla-fabriek aanwezig te zullen zijn. Beeld © AFP

Elon Musk heeft de Tesla-fabriek in Californië weer geopend, tegen de orders en coronamaatregelen van de lokale overheid in. Ceo Musk zegt op Twitter zelf ook in de fabriek te zullen staan. "Als er iemand gearresteerd moet worden, dan arresteren ze mij maar." Zijn beslissing wordt geprezen, maar ook bekritiseerd.

Er was de afgelopen dagen al veel om te doen: Elon Musk die weer wil beginnen met de productie van Tesla's in de fabriek in het Californische Fremont. Musk vindt dat hij de productie wel kan hervatten. Volgens hem valt de productie van auto's onder nationale kritieke infrastructuur.

Musk
Lees ook:
Musk wil Tesla-fabriek weer opstarten: 'Kritieke infrastructuur'

Musk liet weten dat Tesla, als enige automaker in Californië en de grootste industriële werkgever van de staat, uitgezonderd zou moeten zijn van de regels. Vandaag heeft hij dat waargemaakt: op Twitter laat hij weten de fabriek weer te openen. Medewerkers mogen van hem weer aan het werk. Volgens Amerikaanse media is dat ook daadwerkelijk het geval. Op foto's is te zien hoe de parkeerplaats bij de fabriek vol raakte.

Lokale wetgeving

In zijn tweet zegt Musk dat hij 'zelf ook aan de lopende band zal staan' en zich daar desnoods voor laat arresteren. Hoewel de coronamaatregelen in de Amerikaanse staat Californië iets versoepeld zijn, mogen lokale overheden toch vasthouden aan maatregelen. In Alameda, de regio waar de Tesla-fabriek ligt, moet iedereen voorlopig nog even thuisblijven. Ook de fabriek mag officieel nog niet open.

Toch zal Musk niet gearresteerd worden, verwachten Amerikaanse journalisten. "Raad eens wie er niet gearresteerd wordt", schrijft journalist Julia Carry Wong bijvoorbeeld op Twitter. "Alle lokale autoriteiten wijzen naar elkaar als je ze vraagt of ze in gaan grijpen", schrijft journalist Ryan Mac.

Dat laatste lijkt te kloppen. Zo zegt de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, 'groot fan' van Musk te zijn. "Ik ken hem al vele jaren en heb groot ontzag voor zijn innovatieve ideeën." Newsom zal niet ingrijpen als de fabriek de deuren opent: "Dat is aan de lokale overheid van Alameda."

De autoriteiten van Alameda County zeggen op de hoogte te zijn van de heropening van de fabriek. Tesla is op de hoogte gebracht dat de fabriek niet mag heropstarten zonder een goedgekeurd plan daarvoor, aldus een verklaring van de lokale overheid. Alameda County verwacht op korte termijn een voorstel van Tesla te ontvangen en hoopt dat het bedrijf mee zal werken 'zonder verdere handhavingsmaatregelen'.

Felle reacties 

Niet iedereen is het eens met de 'dappere' beslissing van Musk. Vooral niet nadat hij afgelopen weekend dreigde het hoofdkantoor en de productie naar een andere staat zoals Nevada of Texas, te verhuizen, vanwege het geschil over het heropenen van de fabriek. Daar werd op Twitter door een Democratische politica, Lorena S Gonzalez, fel op gereageerd: "F*ck Elon Musk", schreef zij naar aanleiding van zijn dreigement.

Musk vindt de maatregelen van de overheid overdreven. Onlangs noemde hij de coronamaatregelen die in de Amerikaanse staat Californië van kracht zijn zelfs 'fascistisch'.

Elon
Lees ook:
Elon Musk kraakt 'fascistische' maatregelen: 'Serieus risico Tesla'