Buitenland

Saoedi-Arabië verdrievoudigt btw om klap lage olieprijs op te vangen

11 mei 2020 10:33 Aangepast: 11 mei 2020 10:35
Saoedische olie kost niet veel om te winnen, maar de overheid heeft een hoge olieprijs nodig. Beeld © EPA

De overheidsfinanciën van Saoedi-Arabië krijgen flinke klap te verduren door de coronacrisis en de lage olieprijs. Om de begroting in evenwicht te houden, gaan de Saoedi's voor 24 miljard euro bezuinigen en meer belasting ophalen. 

Met het verdrievoudigen van de btw en het schrappen van een toelage voor overheidsmedewerkers wil het zo'n 100 miljard Saoedische riyaal (24 miljard euro) besparen. Dat geld kan vervolgens gebruikt worden om zorguitgaven en hulp aan bedrijven te betalen, meldt de minister van Financiën Mohammed Al-Jadaan aan persbureau Bloomberg.

"Dat zijn de prioriteiten: de volksgezondheid en de inkomens van mensen", aldus Al-Jadaan. Net als in andere landen gelden ook in Saoedi-Arabië strenge regels om het coronavirus onder controle te krijgen, waardoor een deel van de economie is lamgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moody's sombert over door lage olieprijs geraakt begroting Saoedi's

Gedaalde olieprijs

Daarnaast worden de overheidsfinanciën hard geraakt omdat de olieprijs in de afgelopen maanden fors is gedaald. In maart kwam er ruim 24 miljard euro minder aan buitenlandse tegoeden binnen bij de Saoedische centrale bank, meldt het persbureau. 

Om het verlies aan inkomsten vanwege de lage olieprijs te compenseren gaat de btw van 5 naar 15 procent vanaf 1 juli. Deze belasting wordt pas sinds 2018 geheven in het land en ruim twee jaar later fors verhoogd, in een tijd waarin veel Saoedi’s al minder inkomen hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs iets omhoog na historische deal: dit is er afgesproken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore