Duitsland begint zich te ontpoppen als epicentrum van het anti-coronaprotest. De woede over de maatregelen is vaak gericht tegen de regering, maar de boosheid wordt steeds vaker afgereageerd op een andere groep mensen: journalisten.
Gisteren vond in de Zuid-Duitse stad Stuttgart het grootste anti-coronaprotest tot nu toe plaats. Volgens de organisatoren kwamen er ongeveer 5000 mensen op af. De politie, die in grote getalen aanwezig was, liet weten dat de demonstratie in tegenstelling tot andere protesten vooral rustig verliep.
Kritiek op de media
Toch was tijdens dat protest duidelijk dat de woede niet alleen op de politiek was gericht. Een van de organisatoren, IT-specialist Michael Ballweg, gebruikte de demonstratie om openlijk kritiek te uiten op de media. Zo zei hij dat de grote Duitse zenders ARD en RTL eenzijdig en onjuist zijn in hun berichtgeving. Dat schrijft nieuwszender Deutsche Welle.
Volgens Ballweg zetten de nieuwszenders anti-coronademonstranten weg als louter vaccinatieweigeraars of aanhangers van de extreemrechtse groepering Pegida, iets wat volgens de IT-specialist niet klopt. Hij eist dan ook dat ARD en RTL hun, volgens Ballweg foutieve, berichtgeving corrigeren en toegeven dat ze bewust een bepaald beeld rondom de anti-coronademonstranten hebben willen creëren.

Ballweg neemt het uiterst serieus. ARD en RTL zijn niet meer welkom bij toekomstige manifestaties als ze niet kunnen voldoen aan zijn eisen. Nu al moeten journalisten die met Ballweg willen spreken van tevoren een formulier invullen waarmee ze verzekeren ‘eerlijk, onpartijdig en volledig’ te zijn in hun berichtgeving.
Ondanks de harde eisen van Ballweg, bleef het protest in Stuttgart voor journalisten nog relatief rustig. Hoe anders was dat een paar dagen geleden in Berlijn. Terwijl een team van de Duitse zender ZDF opnames maakte van een anti-coronaprotest in de Duitse hoofdstad, vielen 15 gemaskerde mannen de groep aan.
Knuppels
Volgens Duitse media werden bij de aanval knuppels en metalen voorwerpen gebruikt. Meerdere medewerkers van ZDF raakten daarbij gewond, waarvan sommigen zwaar. Het incident zorgde voor opschudding bij onze oosterburen. Een partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zijn afschuw uit op Twitter.
De politie onderzoekt de zaak. Zes mensen zijn na de aanval gearresteerd. Volgens Duitse media houden de autoriteiten rekening met een politiek motief. De eerste aanwijzingen zouden laten zien dat de daders aanhangers zijn van het extreemlinkse gedachtegoed.
Een paar dagen eerder was er een incident bij een demonstratie, ook in Berlijn. Op beelden is te zien dat er uit het niets een man opduikt die een geluidsman van ARD een schop geeft. Daardoor glipt de microfoon uit zijn handen, die vervolgens op het hoofd van de cameraman belandt. De politie grijpt direct in.
De Duitse politie laat weten dat ze een 46-jarige man hebben gearresteerd. De demonstratie werd georganiseerd door Attila Hildmann, die bekend is vanwege zijn kritiek op de media. In een bericht op social media liet Hildmann weten dat 'mensen nooit moeten vertrouwen wat de media zeggen of tonen en dat de media slechts een podium zijn om macht te verwerven'.
Die boodschap wordt breed gedeeld onder de aanwezigen bij de demonstratie. Nadat de geluidsman van ARD een schop kreeg, steunden veel demonstranten de dader en riepen ze de politie op de man vrij te laten. Dat leidde tot een woedende reactie van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas.
Opvallend: een aantal dagen voor de twee aanvallen in Berlijn plaatste Ken Jebsen, een voormalig radio-dj, een verhaal op zijn eigen website waarin hij opriep tot verzet tegen de media. Een van Jebsens lezers reageerde dat hij erachter was gekomen dat de Duitse omroep ZDF bewust alleen de verwarde en extreme demonstranten in beeld brengt.
Of die oproep heeft geleid tot meer geweld tegen journalisten, is niet met zekerheid te zeggen. Maar dat het werk voor journalisten in Duitsland gevaarlijker is geworden, lijkt vast te staan.