Ga naar de inhoud
Politiek geweld

Aantal antisemitische misdrijven in Duitsland stijgt opnieuw

Een demonstratie in het Duitse Hanau tegen racisme, februari dit jaar. Beeld © NarPhotos

Het aantal misdrijven in Duitsland met antisemitisch motief is het afgelopen jaar gestegen. Het gaat om een stijging van 13 procent.

Joden en joodse instellingen zijn in 2019 ongeveer 2000 keer het slachtoffer geworden van politiek geïnspireerde misdrijven, staat in een jaarverslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de federale recherche. Het jaar daarvoor lag dat aantal op 1799.

Geen keppel

De Duitse regering raadde het altijd en overal dragen van een keppel vorig jaar al af. Want ook in 2018 steeg het aantal antisemitische misdrijven, waardoor het dragen van het religieuze hoofddeksel gevaarlijk zijn volgens de Duitse overheid.

Van protest tot scheldende buren: antisemitisme in Duitsland neemt toe

02:18
Joden in Duitsland krijgen steeds vaker te maken met antisemitisme. De Israëlische restauranteigenaar Yorai is op zijn hoede. ''In andere wijken van Berlijn zouden ze mijn restaurant kort en klein slaan.''

Het aantal incidenten die politiek zijn ingegeven nam sowieso flink toe; van 36.000 in 2018 naar 41.000 vorig jaar. In ongeveer 22.000 gevallen komen de daders uit rechtse hoek, in 10.000 zaken gaat het om een linkse overtreder. Daarbij gaat het dus niet alleen om antisemitisme. 

Vooral in de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Thüringen nam het aantal politiek beladen incidenten toe, namelijk met respectievelijk 52,5 en 40 procent.

Duitse
Lees ook:
Duitse overheid raadt Joden dragen keppel af